Столетницата Джейн Колинс от Дерфи във Великобритания е преживяла две световни войни, испанския грип, а сега и CoVid-19.


Когато старицата на 104 години се заразила с инфекцията, на нейните роднини било казано да се готвят за най-лошото, все пак на тази достолепна възраст смъртността от коронавирус е доста голяма. 

10 дни след хоспитализирането на Джейн обчае тя се върнала в дома си за възрастни хора. Под сурдинка британката разказа, че ключът към нейното оздравяване е червеното вино и шампанското. 

"На 104 години съм, чувствам се добре, след като се излекувах от коронавируса. Върнах се у дома, където се грижат за мен и всичко ми е наред. Все още се възстановявам, вече ям и сладко, позволявам си шампанско", разказва Джейн.  


Джейн е овдовяла преди повече от 50 години, когато мъжът ѝ Джордж е бил само на 58 години. Оттогава жената е живяла напълно сама и едва на 101-годишна възраст се отказва да шофира. Година по-късно се преместила в дом за възрастни.

Джейн няма деца, но ѝ провървяло с племенницата ѝ. 53-годишната Сара Балмфорт смята старицата за своя втора майка, пише Daily Mail

"Притеснихме се, мислихме, че в човек на 104 години вече няма сили да се пребори за живота си. Но тя го направи. Винаги е била силна и волева жена. Гордея се с нея. Умът ѝ е все още така бистър, както и преди, тя също е и много остроумна", разказва Сара. "Тя има желязно здраве, волята ѝ е непоколебима. Тя обича червеното вино и никога няма да откаже чаша шампанско. Това е нейната тайна", казва още Сара. 

Превод и редакция: БЛИЦ