Ще направим среща с пациентските организации, за да обясним какви промени предлагаме. По този начин няма да има негативно отражение върху лечението на децата в чужбина, а ще се осигури по-добра грижа. Няма да се отнемат функциите на Фонда за лечение на деца в чужбина след преминаването му под надзора на НЗОК.  Процедурите ще се облекчат. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в ефира на БТВ.

По думите на Начева така ще се даде възможност на едно място да се подават документи и да се облекчат процедурите. „Ще има приемственост и облекчаване на работата“, увери тя. 

„Не се отнемат функциите на фонда. Предвиден е трансфер от бюджета към Фонда за лечение на деца от 14 милиона лева и още 2 милиона за Комисията за лечение в чужбина. Касата ще продължи да финансира тези структури. Това  ще помогне да се подобри административния капацитет без да се нарушат функциите и контрола, които двете структури са изпълнявали и преминаването им по Новата шапката на новата мегаструктура Агенция за медицински надзор“, подчерта Начева.

„С реформата ще се въведе пълна прозрачност и предвидимост“, увери тя. „Досега имаше пропуски в дейността на структурите“, призна зам.-здравният министър.

„Оптимизираме работата в администрацията в полза на пациентите. Няма да има риск за пациентите и за дейностите, които извършват двете институции", каза тя.

Относно починалите пациенти, които не дочакаха трансплантация на бял дроб, Начва заяви, че ще се направи всичко възможно да се подобри ситуацията с донорството в България. „Работи се по три възможности. Търсим решение за чакащите белодробно болни. Поемаме ангажимент, че държавата ще се задейства“.