Заради високия брой на новозаразени с коронавирус общественият живот в Германия ще бъде силно ограничен от 16 декември до 10 януари.

По-строгите ограничителни мерки ще действат на територията на цялата Германия, а от българското външно министерство препоръчва на нашите сънародници да се въздържат от пътувания в страната.

По информация на посолството на България в Германия действащите ограничения, които ще бъдат в сила по време на Коледните и Новогодишни празници, са следните: 

- остават разрешени събиранията до петима души от собственото и от още едно домакинство; в периода 24-26 декември се допуска събиране до четирима души извън собственото домакинство; 

на 31 декември 2020 г. и 1 януари 2021 г. се въвежда за цялата страна забрана за събирания;

- допуска се провеждането на богослужения в църкви, синагоги и джамии, както и събиранията на други религиозни организации, при условие минимално отстояние от 1,5 м, носене на маска и без пеене.

Вечерен час от 21:00 до 5:00 ч. вече беше обявен за цяла Бавария. Тюрингия също наложи ограничения за излизане между 22:00 и 5:00 ч., които са в сила за цялата провинцията. В Баден-Вюртемберг от 12 декември беше въведен вечерен час между 20:00 ч. и 5:00 ч.

От МВнР припомнят, че при пристигане от рисков регион в Германия, какъвто е и България, се изисква онлайн регистрация преди пътуването на интернет адрес:

https://www.einreiseanmeldung.de.,

като местните здравни служби могат да поискат от пристигналите лица да представят негативен тест за коронавирус, направен не по-късно от 48 часа преди пътуването, или да направят такъв след пристигането си.

Изключение от изискването за регистрация се прилага само в случаите на трансгранични пътувания с престой в провинцията под 24 часа.

Действащият режим за пристигащите от рискови региони е задължителна 10-дневна карантина, която може да бъде прекъсната най-рано на петия ден след влизане в страната и отрицателен резултат от PCR тест.

От 11 декември 2020 г. задължителната карантина в провинция Северен Рейн-Вестфалия за пристигащите от рискови региони отпадна.

Властите съветват българските граждани, планиращи пътуване в Германия, да следят актуалните указания за възможностите за пътуване и безопасност в отделните федерални провинции.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат със задграничните представителства на България в Германия - посолството ни в Берлин и генералните консулства във Франкфурт и в Мюнхен.