Министърът на здравеопазването Евгений Желев не очаква фалити на болници заради световната финансова криза, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив. В момента се извършват проверки на икономическото състояние на болниците и на извършените от тях разходи. Ако се открият нарушения и финансови злоупотреби, е възможно да има уволнения на директори, заяви министърът.
Бюджетът за здравеопазване през 2009 г. ще бъде с около 400 милиона лева повече, което ще осигури нормалното функциониране на системата, обясни министърът. Подписването на нов национален рамков договор за следващата година зависи от това дали ще се свика национален събор за избор на ново ръководство на Българския лекарски съюз, който трябва да го подпише, коментира д-р Желев. Очаква се през ноември да бъде готов законопроекта за демонополизация на здравната каса, който е съгласуван с предложенията и проекта на депутатите Антония Първанова и Йордан Цонев.
Здравният министър Евгений Желев присъства в Пловдив на освещаването на параклис в двора на Медицинския университет. След това връчи най-високото професионално отличие „Лекар на България” на ректора на Медицинския универиситет доц. Георги Паскалев. Той получи наградата за успешната му работа като ректор и като дългогодишен ръководител на Клиниката по гръдна хирургия. По-късно Желев откри Международната изложба „Медикус, Денто, Галения 2008“, която се провежда до 25 октомври в Пловдивския панаир. Министърът пожела „да имаме финансова възможност да се възползваме от интересните новости“, показани на изложбата. Изложението показва, че лечението и рехабилитацията имат значимо място в нашата здравна стратегия, подчерта министър Желев в приветствието си. Паралелно с «Медикус, Денто, Галения 2008» се провежда и специализирана изложба за СПА и Уелнес туризъм. /Димана Тодорова, БЛИЦ