Земетресение с магнитуд 5.3 по скалата на Рихтер бе регистрирано в района на румънската планина Вранча, като в същото време бе усетено в Северна и Североизточна България.
Земният трус е усетен точно в 20:19 часа. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичен институт на БАН земетресението е с епицентър на около 400 километра в североизточна посока от София, в района на планината Вранча на територията на Румъния. Дълбочината на епицентъра е 114 км, съобщава Европейският сизмологичен център. По първоначални данни земетресението е усетено в района на Добрич, Плевен, Белене, Варна, Свищов и в други населени места в Северна и Североизточна България.

Читатели на БЛИЦ споделиха, че земният трус е бил усетен силно в Русе и по слабо в Каварна, Шумен и Велики Преслав. "Във всичките седем общини на Разградска област е усетено земетресението в 20,18 часа тази вечер", заяви шефът на “Гражданска защита”- Разград инж. Петко Петков. Засега няма данни за пострадали и нанесени щети. Единствено мрежите на мобилните оператори са имали прекъсване за известен период от време. Екипи на Министерството на извънредните ситуации са в повишена готовност за извършване на неотложни аварийни и спасителни работи при необходимост.

През март 1977 година катастрофалното земетресение във Вранча (Румъния) с магнитуд 7. 2 (с епицентър на повече от 200 км от територията на България) доведе до частични или пълни разрушения на около 8500 сгради, като причини смъртта на 125 човека.

Тогава най-засегнат беше Свищов. Причината за силното проявление е в неблагоприятна насоченост на излъчването на огнището на земетресението, лоши инженерногеоложки условия и некачествено строителство.

Още през 2005 година Проф. Рангел Гюров от НБУ разпространи твърденията си, че София я очаква унищожителен трус. “От всяка гледна точка този момент наближава. За точна прогноза обаче е необходима системата, за която вече говорих”, заявява професорът. Проф. Рангел Гюров твърди, че прогнозите, които досега е правил за земетресенията, са се сбъднали между 80 и 90%!

Проверка на БЛИЦ в архива на медиите през годините показва, че това наистина е така и професорът е предупредил за много от големите земетресения по света и у нас няколко дни преди да се случат!

Проф. Рангел Гюров предвиди и едно климатично събитие, което от година-две е абсолютен факт – че пролетта и есента ще изчезнат. И докато опонентите му се подсмихваха под мустак, то в средата на ноември, се разхождат по къс ръкав, тъй като температурите на места достигат 20 градуса! “Дъждовният период трябва да е към това, което сме свикнали да наричаме пролет - някъде към март, април. Това е на границата между двата сезона, така както е в тропиците. Дъждове ще има ранното лято и късното лято. През другата част ще имаме по-скоро суша”, бе предвидил още той. /БЛИЦ