След като Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев в понеделник, започна да тече срокът, в който тя трябва да върне на държавния глава папката или с имената на бъдещите министри, или празна. По закон срокът е една седмица, но групите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС решиха, че ще дадат отговор в рамките на 24 часа.

По неофициална информация на БНТ преговорите са прекъснати, което означава, че е по-вероятно България да бъде изправена пред нови избори.

Днес в 12 часа Мария Габриел трябваше да бъде готова или да представи кабинет, или да върне мандата на президента Радев. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водеха преговорите за съставяне на правителство в парламента.  

Държавният глава има готовност да приеме кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание, съгласно нейната готовност да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни, напомнят от прессекретариата на президентството.

Това най-вероятно ще се случи по-късно днес, като по непотвърдена информация срещата може би ще се състои в 15 часа. Очаква се малко преди това представители на двете формации да обявят официално докъде са стигнали преговорите и в крайна сметка каква папка ще предаде Мария Габриел на Радев - пълна с имена или празна.

Припомняме, че преговорите между двете формации продължиха до късно снощи, а заявката е, че ще бъдат подновени тази сутрин. Въпреки разговорите, нито една от формациите не разкри дали има консенсус по основните въпроси, които разделяха двете коалиции.

Опозицията, в лицето на БСП, ИТН и "Възраждане", отново настояха за предсрочни избори.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук