Възможно е през октомври да има протест. Това прогнозира лидерът на КНСБ Желязко Христов, предаде репортер на БЛИЦ.
Христов уточни, че от 1 септември синдикатът започва допитване до своите структури и членове за готовността на българските работници да устояват правата си, доходите си и социалните гаранции. Определено има недоволство в обществото, коментира той.
КНСБ е солидарна с призива на Европейската конфедерация на профсъюзите за общи протести през октомври, насочени към подобряване на заплащането, анти –инфлационни мерки, спазване на правата на работниците, уточни Желязко Христов.

Относно доклада на Европейската комисия, той заяви от името на ръководството на синдиката, че е силно притеснителна констатацията на политическа воля за решаването на проблемите от страна на полиците, на администрацията и на съдебната власт.
Тревожни са коментарите за ненавременно приемане на България в ЕС, както и изказванията за налагането на още по – сурови мерки – предпазни клаузи, замразяване правото на глас, пълно спиране на финансирането. Такива оценки на ЕС могат да отблъснат инвеститорите, да се забави присъединяването на евро зоната и приемането ни в Шенгенската зона, коментира Христов.
КНСБ отчита позитивното икономическо развитие, висок ръст на БВП, увеличаващата се заетост, значителния обем в новите инвестиции. За съжаление обаче повечето хора в страната по никакъв начин не усещат това по джоба си, нито в по-доброто здравеопазване или по – качествено образование, нито в по-добрите пътища и услуги, отбеляза Христов.
Синдикатът настоява пред правителството за ясни действия за подобряване на координацията между институциите, за да се излезе от кризата с европейските фондове. Освен това са нужни категорични мерки за премахване на съществуващите потенциални мрежи на конфликт на интереси в целия процес по използване на средствата. Правителството трябва да предприеме и видим действия срещу корупцията и организираната престъпност, смята още ръководството на КНСБ. /БЛИЦ