Жители на Община Царево и представители на "Зелените" протестират край МОСВ. Жителите на Царево са тук в противовес на протеста на Зелените, защото според тях – младите хора, които са се събрали, са манипулирани.
Близо 50 екоактивисти се събраха пред екоминистерството и се обявиха срещу застрояването на парк Странджа. Искането на природозащитниците е да се прекрати незаконното застрояване на цялото българско Черноморие и зоните от НАТУРА 2000. Според жителите на Странджа, които направиха контрапротеста, устройственият план за Царево гарантира устойчиво развитие.
Представители на партия „Зелените” и на екоорганизации настояват да бъде преразгледан общият устройствен план на община Царево, който ще бъде разгледан и евентуално одобрен днес от Висшия експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите.

Междуведомствената комисия ще решава дали приема и докладите по екологична оценка за съвместимост с НАТУРА 2000 на община Царево.
Според Андрей Ковачев от партия „Зелените” ако това се случи, цяла Странджа ще бъде унищожена.
Малко по-късно започва и шествието до представителството на Европейската комисия в България. Там ще бъде внесен апел до ЕК за незабавно започване на наказателна процедура срещу България.
Протестиращите се заканиха да предоставят на Комисията информацията за незаконни разрешителни за строителство, издадени от Министерството на околната среда и водите след членството ни в ЕС.
Протестът протича спокойно с плакати, скандирания и песни. На мястото има засилено полицейско присъствие.
Междуведомствената комисия трябваше да заседава за устройствения план на Царево на 22 юли, но министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров отмени заседанието. /БЛИЦ