"Значителен брой млекопроизводители в Бургаско вече работят по строежите. Доволни са. Получават по 35-40 лева надник и не се притесняват как да намерят пари за фуражите, дали животното боледува ... В животновъдството няма празници, няма почивен ден и вече и пари няма. Няма хляб в селското стопанство. Все още пунктът работи, но в най-скоро време ще бъде затворен. Все по-малко и по-малко животновъди предават мляко, а мандрите го изкупуват на безценица. Със стотинки в днешно време не може да се живее”, каза Георги Сливовски, собственик на изкупвателния пункт в Айтос, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Бургас.
Сливовски е един от първите в региона, отказал се от животновъдството. В края на миналата година разпродал стопанството си от над 250 овце, техниката и добре оборудваната база. Много са тези, които последваха примера му. Сега Сливовски вече се пробва в нов бизнес по Черноморието.
В момента голяма част от местните млекопроизводители нехаят за националните протести на животновъдите. Причината е, че над 20% от тях вече са ликвидирали или разпродали кравите и овцете. Друга част от млекопроизводителите, които все още таяха надежди за евросубсидии, вече категорично отхвърлиха бизнеса. Това коментира Георги Сливовски .

По 50 стотинки изкупуват мандрите литър краве мляко, овчето е около 1 лев. В същото време килограмът на кашкавала “Витоша” минава 10 лева, а цената на сиренето е над 4 лева за килограм.
Над 2000 са кравите, отглеждани в Айтос и близките села. В същото време в региона няма ферми първа категория и никой от животновъдите не получава субсидии от държавата. Само в изкупвателния пункт на Георги Сливовски се приемат месечно над 30 тона краве мляко и 15 тона овче. /БЛИЦ