Уличеният за шпионаж бивш български военен разузнавач Петър Зикулов е имал 3 фирми в Румъния. Две от тях са в ликвидация, а третата на практика не работи, съобщава "Стандарт".
Зикулов се впуска в бизнес попрището веднага, след като е отзован като военен аташе в Букурещ през 2005 г. Той остава да живее в румънската столица и според съдружника му Азиз Илиаз Садула, който е общински съветник в Шумен, помагал на редица български фирми да изнасят в северната ни съседка.

В "Орион Трейдинг БГ" Зикулов е съдружник с видинчанина Кирил Захариев Бушев, който е съдия по бокс и член на управителния съвет на местния боксов клуб "Бдин Донау груп". В последната година работи за възстановения нов клуб в града "Глобал файт клуб", управляван от Кирил Малчиковски. Бизнесменът притежава "Гранд Казино" в града, а комисията "Кушлев" поиска да му се отнемат имоти за 1,6 млн. лв. след присъда за контрабанда на оцетен анхидрид. Прекурсорът се използва за пречистване на хероин.

В "Полинас Ком 2003" арестуваният българин е съакционер с Петър Константинов Петров, който живее на ул. "Бигла" 33 в столичния жк "Лозенец". Петров отказа коментар за "Стандарт". "Не ме търсете повече, не мога да ви бъда от полза", заяви той по телефона.

Третата фирма, в която Зикулов участва само с 5 на сто от капитала, е "Цитрон Интернационал". Тя е регистрирана в Аджиджа, Констанца. Другите 95% от акциите се държат от шуменеца Азиз Илиаз Садула. Той има собствена фабрика за запарни изделия във Велики Преслав и е акционер в консервния комбинат "Тропик". През 2007 г. е кандидат за кмет на Шумен от ДПС, но се класира едва четвърти и губи битката с Красимир Костов от БСП. За Садула гласуват 4161 шуменци, което прави 10,55 на сто от гласовете.

Според бизнес партньорите му Зикулов разполагал с добри контакти в румънската столица и им помагал в износа на захарни изделия и консервни продукти. Пред тях той се представял като Петър Маринов, а не с известната фамилия Зикулов.

48-годишният сливналия Петър Зиколов е военен аташе в Румъния допреди четири години. Тогава той сам напуснал, като продал имотите си в България и се прехвърлил да живее в Букурещ. От близо десет години Зиколов и съпругата му, която е от Пловдив, заедно с техния син живеят в румънската столица. Синът на Зиколов в момента е студент втори курс икономика в Румънския държавен университет.

Самият Петър е роднина на дългогодишния шеф на българското военно разузнаване генерал-полковник Зикулов. Бащата на Петър - полк. Марин Зикулов, е втори братовчед на генерала. /БЛИЦ