Отоплението през зимата ще бъде най-изгодно с инверторни климатици, пише в утрешния си брой в. "Труд". Енергията от високоефективните уреди клас А излиза около 4.4 ст. на киловатчас. Даже с въглища или на дърва вече е по-скъпо - съответно 4.7 ст. и 6.3 ст.
Неприятното е, че марковите модели климатици са скъпи - от 1600 лв. нагоре. Освен това е добре всяко помещение да се отоплява с отделен уред.
Парното в София е в средата на класацията с 8.23 ст./квтч при средна цена на парното отопление за страната 9.3 ст./квтч. След последното поскъпване на природния газ от 1 октомври стойността му за бита достигна 9.8 ст./квтч в системата на "Овергаз". Цената на тока, осреднена за дневната и нощната тарифа, е 15.7 ст. /квтч. Отоплението с втечнен газ пропан-бутан излиза още по-солено - към 20 ст/квтч.
Климатиците от инверторен тип консумират с 20-30% по-малко ток отколкото конценционалните при една и съща отоплителна мощност. Естествено, това е свързано с по-високата цена на устройствата. Разликата обикновено се изплаща за един отоплителен сезон. /БЛИЦ