Освен много битови неудобства и големи икономически щети прекъснатият газов поток предизвика и поток от приказки. Кризата стана удобен фон за разрастване на някои, разпространени и по-рано, измами и популистки кампании, коментира Дойче веле.
Дребни престъпници в Бургас измислили нова, съзвучна с момента кавър версия на иначе отдавна известна и минала през безброй превъплащения измама. Група жени обикаляли комплекс "Меден рудник" и събирали пари за отопление на детските градини. Измамничките ходили от адрес на адрес и учтиво молели за парични помощи в името на страдащите и мръзнещи деца, понеже яслите и градините били на зор с топлото заради газовата криза. Общината, щом научи за измамата, съобщи, че е осигурила на детските заведения достатъчно средства и с отоплението им няма никакъв проблем.
Газовата криза – начин на употреба

По същото време, буквално същия ден, в София парламентарната енергийна комисия обсъждаше не едно, а цели четири проекторешения за отваряне на спрените реактори в АЕЦ „Козлодуй”. Тон на депутатите беше дал седмица по-рано самият президент, който в първия ден на кризата предложи незабавна подготовка за рестартиране на реактори заради спрения газ. Идеята първоначално бе отхвърлена от премиера, но накрая и той не устоя на вълната и се присъедини към нея.
Дребната криминална хроника и голямата политика
Веднага се набиват на очи няколко поразителни прилики между новината от дребната криминална хроника и новината от голямата политика. Основната прилика е, че и в двата случая става дума за измама.
И двете измами са отдавна изтъркани от употреба, но очевидно вършат работа. Плачът за блоковете в Козлодуй се чува с повод и без повод, но задължително - когато трябва да се отклони вниманието от поредния управленски провал или пък, когато наближават избори.
Другата измама е от познатата категория измами с искането на пари за сираци или за спасяване на близък, предизвикал катастрофа. Събиращите пари за отопление разчитат на милозливостта и обичта на хората към децата. Събиращите овации радетели на старите блокове в Козлодуй залагат на позавяхналия страх от режим на тока и на първосигналното усещане за унизена патриотична гордост. Главното, на което разчитат и двете групи, обаче, е неосведомеността и несъобразителността.
Неосведомеността, че в бургаските детски градини е топло, въпреки газовата криза. Неосведомеността - в другия случай, че няма криза с тока, а с газа. Че по време на газовата криза страната изнася повече ток даже и от по-рано, а има и още по-големи резерви за производство на електроенергия. Посланието е красноречивозаменим парното отопление с електрически печки, не защото нямаме достатъчно ток, а защото нямаме нужните за това трансформатори, разпределителни и жилищни електрически мрежи.
Тоест, и в двата случая, възползвайки се от нашата неосведоменост или несъобразителност, ни агитират (или рекетират) в полза на практически безсмислени неща. При това авторите много добре знаят, че нито събраните от тях в Бургас левчета ще отидат за отопление в детските градини, нито старите блокове в Козлодуй ще заработят пак.
Няма данни, успяли ли са да излъжат някого шарлатаните в Бургас, но може да се предположи, че, и да са успяли, я са изкарали 500-600 лева, я не. Положителният финансов и житейски ефект за оплаквачите и трубадурите на старите блокове в Козлодуй е несъизмеримо по-голям. Той се измерва с евентуални нови депутатски мандати и други постове, със съпътстващите ги екстри, и с милиардите, които се канят да закопаят в АЕЦ Белене. /БЛИЦ