Последен шанс имат земеделците да прокарат в проектобюджета средства за национални доплащания. На проведената през миналата седмица среща с министъра на финансите Пламен Орешарски стана ясно, че трябва да мотивират нуждата си от тези субсидии, обясни Николай Киров – председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града.
Затова е сформирана специална комисия, начело със зам.-министъра на земеделието Светла Бъчварова, която да обоснове помощите за земеделците.
“Драстично се повишиха цените и на торовете, и на горивата. Затова ще искаме доплащанията да са към максималната стойност”, сподели Киров. За тази година от излишъка ще се изплатят по около 5 лева на декар, а за следващата – между 7 и 9 лева. Комисията подготви своето становище, а днес ще бъде внесено в Министерството на финансите. Националните доплащания се дават на стопаните от всяка европейска държава и са в допълнение на пряката субсидия от ЕС, която за миналата година беше 14 лева на декар, а за тази – 17 лв.
Земеделието е отрасъл, който има двоен ръст през тази година, в сравнение с 2007 г., допълни фермерът. През миналата година стопаните са дали 6% от брутния вътрешен продукт, а сега стигат 12 на сто.
В България обработваемата земя е 36 милиона декара, а рентата, която се получава от нея, е около 500 млн.лв., обясни Киров. Собствениците на земята са обикновено пенсионери и тези средства са за тях. Затова и земеделието трябва да се разглежда и откъм социалната му функция, допълни фермерът.
“ За да можем да се развием и догодина като бранш, тези пари са изключително важни, заяви председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите инж. Красимир Аврамов. Тази година доходи под 140 лева на дка водят до ръба на селскостопанската криза. Производството на 1 дка възлиза между 90 и 110 лева.”
Най-голям аргумент за финансовите средства, които се дават пряко, е че те не могат да бъдат откраднати, твърди Аврамов. Защото не се дават за инвестиционни проекти, а на декар, където всеки земеделски производител е идентифициран, а там няма лъжа и измама. Истинските земеделци дават парите не за потребление, а да купуват качествени семена, модерна техника и прилагат модерна технология. Повишават заплатите на механизаторите. Затова целта е парите да идат точно там и да се подобри качеството на продукцията, на живота и ефективността и рентабилността на земеделското производство.
От ЕС развързват кесията, стана ясно от направената поправка на регламента на ЕС за прякото подпомагане на земеделците. Евросъюзът е на път да предостави още по-щедри субсидии. Поправката бе гласувана от земеделската комисия на Европейския парламент по предложение на левия евродепутат Евгени Кирилов и за да влезе в сила, трябва да мине и през Съвета на земеделските министри.
Новото правило гласи, че Брюксел ще предоставя пълния бюджет от годишните субсидии за ниви, а не както досега само толкова средства от него, за колкото земя е кандидатствано. Излишните пари ще остават в отделните страни и ще трябва да отиват в т.нар национален резерв. От него парите ще се раздават при затруднения. /БЛИЦ