Опасен хепатит, предаван и по полов път върлува в Старозагорско, предаде кореспондент на Агенция БЛИЦ. Ако не се хване до първите-шест месеца- рецидивира и „удря” вътрешните органи. Води до карциноми, цирози на дроба и други опасни болести.
Трима болни от опасния хепатит „В” лежат в Инфекциозно отделение на казанлъшката болница - информира шефа на отделението д-р Людмил Тонев. А в старозагорското инфекциозно отдзеление на ОРБ „д-р Ст.Кирсович” болните от заразните форми на предаваните по полов път вируси на хепатин „В” и хепатит „С” са средно между трима и четирима души на месец, съобщи за БЛИЦ д-р Филипова, началник на инфекциозно отделение в старозагорската болница и допълни, че средно 20 на сто от заразените с опасните форми на хепати „В” и хепатит ”С” пациенти рецидивират.
Д-р Тонев разкри, че 5 на сто от българите са носители на вируса на хепатит „В”, което се равнява на този в африканските страни. А причина за това може да се търси както в социалния статус и здравната култура на населението, така и в хаотичните полови контакти като причина за заболяването. В тази насока не се изключва и кръвопреливането. Докторът припомня, че за последен път бум на хепатита в казанлъшката община е имало през 1976 година. Тогава дори не е имало свободни легла в казанлъшкото инфекциозно отделение  поради епидемията от хепатит.  /Керка ХУБЕНОВА, БЛИЦ