Командирът на наркобригадите в Югозападна България Васил Маникатов, който изчезна от затвора в Казичене по-миналата седмица, вече е налице - бит пребит. От полицията подозираха, че той може да е инсценирал отвличането си, но раните му изглеждат съвсем истински, разказват източници от панделата.
Васил Маникатов прекара в неизвестност 11 дни, след като беше похитен от непознати пред дома си, докато се канел да се разхожда със семейството си. Надзирателите в затвора се кълняха, че в деня на изчезването си работил нормално и в един момент се измъкнал уж по малка нужда. При появата му сега отново сред другарите обаче било видно, че не е прекарал леко времето извън затвора. По тялото му имало ясни следи от измъчване. Той самият доверил пред съкилийници, че са го изтезавали денонощно.
Една от версиите, които циркулират из ъндърграунда, е за провалена пратка хероин. Упорито се говори за платен откуп 250 000 евро, които при това били само половината от поисканите 500 000.
Маникатов беше арестуван през 2000 г., след като беше заловен с над 50 кг хероин до София, но го осъдиха само за притежание, не за трафик. От грэъцките служби обаче го имат за основен играч на техния наркопазар. Той продължил да дирижира пратките и от затвора. При внезапен обиск в килията му намерили три мобилни телефона плюс няколко сим карти. Засечени били негови разговори с наркобосовете в южната ни съседка. Тези обвинения обаче още не са доказани.
След завръщането си в затвора Маникатов е настанен в самостоятелна килия. Докато се подобри здравословното му състояние, ще го наглеждат и лекарите от лазарета. /БЛИЦ