Върху трапезата на Бъдни вечер се нареждат нечетен брой ястия - 7, 9 или 11, като поверието гласи, че колкото повече са те, толкова по-богата ще е годината.
Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След четене на молитва, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината, а ако тя остане в парчето пред иконата- то годината ще е добра за всички.<br /> <br /> Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Ако все пак се налага, то може да го направи само най-възрастният член на домакинството. Трапезата не се прибира през цялата нощ, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.<br /> <br /> Под трапезата стопанката слага слама, която се асоциира със сламата в яслата на новородения Христос. Тази слама не се хвърля. Тя се поставя в градините или под плодните дръвчета, за да раждат повече. Не се изхвърля и пепелта от бъдника - пън от плодовито дърво, който горял цяла нощ на 24 срещу 25 декември в огнището, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина .Пепелта стопаните пръскат в нивите и лозята си - за плодородие. От нея слагат и в семето за посев.<br /> <br /> На Бъдни вечер завършват и дългите 40-дневни коледни пости. <br /> <br /> За домакините, които още не са приготвили ястията за трапезата, предлагаме няколко идеи:<br /> <strong><br /> Тиквеник</strong><br /> <br /> 1 пакет фини кори<br /> 1 кг тиква<br /> 1 ч.ч. захар<br /> 100 г орехи<br /> канела<br /> 1 ч.ч. олио<br /> <br /> Тиквата се настъргва на ренде и се поръсва със захарта, начуканите орехи и някоко щипки канела. Всяка кора се поръсва с лъжица олио и равномерно се разпределя плънката от тиква. Корите се навиват на руло. Нареждат се в тава, намазана с олио, поливат се отгоре с малко олио. Пече се на умерена фурна. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.<br /> <br /> <strong>Ошав</strong><br /> <br /> 250 грама сушени плодове<br /> 100 грама захар<br /> пръчка канела<br /> настъргана лимонова кора<br /> карамфил<br /> <br /> Плодовете се слагат в тенджера, поръсвът се със захарта и се добавят подправките.&nbsp;Всичко се залива с 500 грама студена вода и се слага на котлона да се свари.&nbsp;Ошавът се сервира охладен в стъклена купа.<br /> <br /> <strong>Пълнени чушки със сливи</strong><br /> <br /> 10-12 чушки<br /> 2 глави лук<br /> 2-3 моркова<br /> 1-2 домата /може и от консерва/<br /> 1 1/2 ч.ч.ориз<br /> 1/2 ч.ч. олио<br /> 1 ч.ч. орехи /ситно нарязани/<br /> 1 ч.ч. сушени сливи<br /> <br /> Лукът и нарязаните на дребно моркови се задушават в мазнината,прибавя се ориза като се запържи добавяме доматите и сушените плодове, сол на вкус.Доливаме малко вода и сместа се задушава докато набъбне ориза.Накрая се добавят орехите.Пълним чушките редим в тавичка и запичаме.Така приготвени чушките придобиват много приятен аромат от плодовете, стават невероятни.<br /> <br /> На трапезата трябва да сложим още питката с късмет, боб-яхния, цели орехи и други ядки, чесън и лук, плодове, зелеви сармички, жито. <br /> <br /> <br /> <br />