Писателят Милен Русков е един от тазгодишните носители на Вазовата награда за литература, съобщиха от община Сопот, цитирани от БГНЕС.

Благодарение на текстовете на Милен Русков литература, кино и театър се преплитат завладяват широка публика от различни поколения и карат хората да се замислят за българската душа и ценностите, които битуват в нея, отбелязват членовете на журито.

"Подборът на думи и езикови структури може да се определи като епохален мост между творчеството на Милен Русков и безсмъртните думи на Иван Вазов. „Наша свобода от нас зависва“ отеква в съзнанието на читателя така, както оставят следи в душите ни думите на патриарха на българската литература", добавят от общината в Сопот.

Изабел е носител на детската Вазова награда. Тя беше номинирана от децата в Сопот. Журито казва, че младата авторка е успяла да върне децата към писаната реч и книгите.

 "Посланията на Изабел са позитивни и вдъхновяват младите хора, карат ги да се чувстват щастливи. Нейният канал в YouTube има над 200 000 последователи, а дебютната ѝ книга „Щастливей“ се превърна в абсолютен бестселър сред тийнейджърите", заключиха от журито Наградата ще бъде връчена на 9 юли, когато е кулминацията на Вазовите тържества в Сопот.