Съкращаване с пет месеца на срока за получаване на екоразрешителни за проекти,финансирани с пари от Европейския съюз, предлага Георги Божинов от Коалиция за България, предаде парламентарният репортер на БЛИЦ.
Депутатът, който е председател на екокомисията, се надява до средата на ноември промениште в Закона за околната среда, които внася, да станат факт. Това означава, че строителството на завода за боклука в София може да започне веднага след получаване на ОВОС, а процедурата за това вече тече.
Сега според закона инвестиционните проекти започват да се реализират след получаване на ОВОС, което отнема около 7 месеца. Още 11 месеца обаче трябва да чакат инвеститорите, за да получат и комплексно разрешително. Предложението на Божинов е строителството да започва веднага след ОВОС, а процедурата за комплексно разрешително да тече паралелно с изграждането на обекта.
Това ще важи само за проекти, които са изцяло или частично финансирани от ЕС и в доклада за ОВОС е записано, че инвеститорът ще използва най- добрите практики, обясни Божинов. /БЛИЦ