120 са лицензираните фирми в страната, които могат да утилизират стари боеприпаси. Това съобщи министърът на отбраната Николай Цонев. Той беше изслушан от парламентарната комисия по отбрана във връзка с реакцията на държавните институции след взривовете в склада за стари боеприпаси в Челопечене, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Тези фирми могат да утилизират 50-60% от старите боеприпаси до края на годината. От следващата седмица министерството ще започне обявяването на търгове по Закона за обществените поръчки и фирмите, които отговарят на необходимите условия, ще получат боеприпаси за утилизация, според капацитета, с който разполагат. Николай Цонев каза, че има подозрения за нередности при организирането на търгове, чрез които след 2002 година са продавани цветни метали от поделението в Челопечене. С повече данни обаче разполага прокуратурата, добави той. 
Старите боеприпаси в момента са 43 хиляди тона. Те се съхраняват в 16 склада, обясни председателят на комисията Ангел Найденов. Намерението на министерството обаче е до края на 2009 г. да останат само 4 склада. За целта правителството ще отпусне 30 милиона лева, уточни военният министър. По думите му всички боеприпаси в страната се съхраняват според изискванията, в безопасни условия. Дори охранителите не знаят какво точно пазят, те отговарят само за пропускателния режим, увери Николай Цонев. Комисии в момента правят проверка на складовете за съхраняване на боеприпасите. 
До 500 хиляди лева ще бъдат разпределени между земеделските производители, чиито ниви са на разстояние един километър от взривилите се складове в Челопечене, съобщи още министърът. Той уточни, че парите се дават не заради замърсяване на почвата, а защото там са попаднали осколки.
Обстановката в Челопечене в момента е съвсем нормална, а военните продължават работата по разчистването на терена около поделението, каза началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков. Целта е до събота или неделя да бъдат разчистени всички ниви около поделението. /БЛИЦ