„28 февруари е крайният срок за подаване на документи от всички земеделски стопани на едър рогат добитък, овце и кози за актуализиране на подадените от тях данни в Системата за идентификация на животните и регистъра на животновъдните обекти, поддържан от НВМС”. Това каза министърът на земеделието и храните Валери Цветанов пред протестиращите млекопроизводители и представителите на Националната асоциация на млекопроизводителите в гр. Оряхово.
НВМС и РВМС ще извършват стриктен контрол за проверка на подадения брой животни. Очаква се допустимите средства за кози, овце и едър рогат добитък (без значение от възрастта на животните) да бъде между 13 и 18 млн.евро.

Към края на месеца ще бъдат изплатени до 70% от средствата за директни плащания за 2008 г., каза още министър Цветанов по време на протеста. Той допълни, че до утре, 5 февруари, ще бъдат изплатени още 58 млн.евро. Няма закъснение с изплащането на директните плащания и на националните доплащания за 2008 г. от страна на МЗХ и РА. Срокът за тяхното изплащане започва на 1 декември 2008 г. и приключва на 1 юли 2009г., припомни министърът. До момента са изплатени 276 млн.лв. на 38 000 земеделски производители за кампания 2008. /БЛИЦ