130-та годишнина от Учредителното събрание ще бъде тържествено отбелязана на 8 и 9 февруари 2009 г. във Велико Търново. Организатори на честването са Народното събрание, Софийският университет „Св. Климент Охридски” и Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий”, съобщи пресцентърът на парламента.
Началото на тържествените прояви ще бъде на 8 февруари 2009 г. в 15.00 часа в една от най-представителните сгради във Велико Търново, дело на първомайстора на българската архитектура – Колю Фичето, в която се е състояло Учредителното събрание.
С приветствия към гостите ще се обърнат председателят на Народното събрание Георги Пирински, кметът на Велико Търново Румен Рашев и ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” проф. Пламен Легкоступ. Обръщение ще направи омбудсманът Гиньо Ганев. Проф. Дойно Дойнов ще представи кратко есе – исторически и съвременен поглед към паметната дата.
След това актьори и ученици от Велико Търново ще пресъздадат моменти от работата на Учредителното събрание, сред които откриването на заседанието, моменти от дебатите и приемането на Търновската конституция. Те ще се превъплътят в образите на Княз Дондуков-Корсаков, Антим І, Петко Каравелов, Петко Р. Славейков, Тодор Икономов, Марко Балабанов, Начевич и други депутати.
В 16.30 часа те ще посетят църквата „Св. Николай”, в която през 1879 г. депутатите от Учредителното събрание се събират на 4 предварителни заседания. Гостите ще посрещне Великотърновският митрополит Григорий.
Проявите ще продължат с поднасяне на венци на паметника „Майка България”. В 17.45 часа във възрожденското читалище „Надежда”, където са се състояли 3-то, 4-то и 5-то Велики народни събрания, ще бъде открита музейна експозиция, представяща автентични свидетелства от епохата. /БЛИЦ