15 разследващи журналисти от различни медии са наблюдавани от ДАНС, съобщи bTV. От медията слушаните са трима - Миролюба Бенатова, Димитър Анестев и Антон Хекимян. Нашите колеги Бенатова и Анестев работеха за емисията новини, когато научиха, че има информация, че ДАНС ги разработва.
"Аз не знам какво има в тази папка. Не знам дали съм подслушвана, дали съм следена, дали са вадени разпечатки на телефоните ми, на кои телефони, ако са вадени разпечатки, по какъв повод. Не знам и дали не се цели да бъдем провокирани. И питам депутатите, които вчера бяха в ДАНС, защо не спряха до оградата, където ги чакахме чинно 4 часа и да ни разкажат това, което са видели и което днес разказват под сурдинка. Не ми е приятно нито да бъда подслушвана, нито следена. Но не ми е и приятно да бъда манипулирана с информация, която се пуска дозирано", каза по този повод Миролюба Бенатова.

За да се спре с политическите спекулации около ДАНС, Агенцията трябва да излезе с обяснение за скандалните твърдения, които бяха огласени в последните седмици. Около това мнение се обединиха журналистът Светла Петрова и медийният експерт Георги Лозанов.

"На този етап нямам достатъчно достоверна информация, която да ми позволи да направя еднозначно заключението, че в България се възражда политическата полиция. Винаги трябва да се допуска, че е възможно някоя партийна формация да се възползва от ситуацията, за да извлече политически дивиденти в предизборната ситуация. И особено, ако ДАНС са се опитвали да открият служителя, които изнася класифицирана информация пред медиите е възможно да бъдат прихванати разговорите с журналисти", каза Светла Петрова.

"Този път ДАНС трябва да проговори. И да даде обяснение във връзка с подозренията, че разработва журналисти. Защото, ако действително разработва журналисти и то само по себе си, ако това е цел на техните действия, това не е никаква демократична институция, а се е превърнала в министерство на информацията. Върху нея започва да пада такъв негативен образ", посочи Георги Лозанов.

"Аз бих призовала господин Петко Сертов или някои от неговите заместници, или човек оторизиран от тях да дойде и да представи позицията на институциите, която те представляват. Каня ги в събота в Сеизмограф", каза Светла Петрова.

Засега главният прокурор изкачва от ДАНС да сезират прокуратурата. Борис Велчев каза, че няма информация, че са разработвани журналисти и медии. "От вас чувам", каза Велчев пред журналисти.

След посещението на депутати от вътрешната комисия в ДАНС стана ясно, че разпечатките на мобилните им телефони са искани без сериозна мотивировка - под етикета „оперативен интерес”. Заявителите са длъжни да се мотивират, коментира вътрешният министър. На въпрос дали е достатъчна репликата оперативен интерес, той отговори: "Не. Много често зад тази реплика се крият други мотиви. Изкушението да се злоупотреби със силата е много голямо, независимо дали в МВР или в друго ведомство". /БЛИЦ