Около 20 процента от хората, които са емигрирали, ще се върнат в България в обозримо бъдеще, каза социологът Кольо Колев, позовавайки се на данните на социологическо изследване на агенция “Медиана” на тема “Миграция, емиграция, работна заплата и скрити плащания”.
Колев обясни, че става въпрос за около 300 000 души. За миналата година 16 на сто от хората на възраст между 18 и 35 години са били склонни да емигрират, а сега са двойно по-малко - 8%. Настроенията за миграция на Запад са намалели два пъти за 4 години, особено при младите хора, допълни социологът. 

 Желанието за емиграция намалява най-вече сред тези с добри специалности и професии, докато сред хората с по-ниска квалификация, работата в чужбина все още е шанс за реализация, добави той.

Повече от 200 намиращи се в Испания българи присъстваха в събота на откриването на първата информационна трудова борса за наши сънародници в чужбина, организирана от Министерството на труда и социалната политика в Мадрид. България е страна с положителни темпове на развитие и прави всичко възможно, за да създаде условя за завръщането на онези емигранти, които са мотивирани да живеят и работят в родината си и които вече изпитват трудности да работят в чужбина, каза министър Емилия Масларова при откриването на борсата. Масларова съобщи още, че правителството планира през 2009 г. безработицата в страната да не надвиши 7 процента. В момента безработицата е 5,4%.

52 процента от сънародниците ни в Испания не упражняват своята професия, а друга, изискваща много по-ниско образователно ниво, каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова на пресконференция днес, след проведената в събота в Мадрид първа информационна трудова борса за българи в чужбина. Нашите сънародници не са вече така категорични, че няма да се върнат в България, при определени условия те са готови да го направят веднага, уточни министър Масларова. Основните им желания се свеждат до добро заплащане, осигуровки и възможност за развитие. Повечето се страхуват от нарастващите съкращения в Испания. /БЛИЦ