Нова бомба гръмна -50 журналисти, главни редактори и собственици на медии, са "прехванати" от юли в разработка на ДАНС "Галерия", твърди "24 часа".
Тя  започва заради изтичане на информация за ранните кафета на бандити в българското ФБР, разраства се около "Опасните" и неочаквано обхваща освен сайтове и жълти издания, големите телевизии и вестници. Докато се търси истината около сайта "Опасните", ДАНС попада на разговори на жълтия шеф на комисията по вътрешна сигурност ред и сигурност Минчо Спасов , заместничката му Татяна Дончева и съпъртиеца й Румен Овчаров. Дончева е имала над 80 разговори с главния редактор на "Фрогнюз" Огнян Стефанов, който бил разпитван в ДАНС за сайта "Опасните". 
Овчаров пък бил засечен няколко пъти с бизнесмена Огнян Мутафчийски, който е съдружник със Стефанов. "Ами дайте списък със забранени за контакти бизнесмени", коментира Овчаров и отново се учуди, че точно него свързват с течове на секретни данни.  Разработка "Галерия" стартирала с подписа на отстранения шеф на отдел "Сигурност" на ДАНС Владимир Писанчев, съобщи Дончева. Тя твърди, че "Галерия" не е в архива на ДАНС, председателят Сертов обяснил, че е приключено, но не е архивирано. Въпросният Писанчев пък твърди пред  нас, че не е приключило, чуди се народната представителка от БСП. Според едни проверката за изтичане на класифицирана информация започнала след сутрешна августовска оперативка на Петко Сертов. В медиите се появила поредната информация за секретна информация за секрeтна информация на ДАНС. Той поискал от своите заместници спешно да открият в своите среди агентите. 
Според една от версиите някой е използвал неговото разпореждане като предлог  да се проверят всички журналисти. 
Други версии обясняват скандала с жалба на крупен български бизнесмен, който бил оклеветен в скандалния сайт "Опасните" . Нито един от тези слухове не бе потвърден. 
Сътрудник в парламента, свързан с ДПС, е бил засечен от ДАНС в контакти с чужд разузнавач, работещ легално у нас като военен аташе на съседна държава. Същият човек е разговарял и с председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов и така българското ФБР е поискало разпечатки на телефонните разговори на Спасов, съобщава още "24 часа".  
Събирани са стенограми на разговори между репортери, съобщава в. "Монитор". В разработката срещу журналисти от почти всички български медии има и телеграми от телефонни разговори между репортери, разказаха депутати от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. За пример бе даден телефонен разговор между репортери от в. "24 часа" и от в. "Уикенд". Имена не бяха уточнени. 
"Само в. "Труд" не е бил подслушван, но не е сигурно", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов. 
Бившият външен министър Виктор Вълков заявява пред "Монитор", че Иван Дражков е сигурен член на агенция "Монтерей".
Според bTV  15 са  разследващите журналисти от различни медии, които са наблюдавани от ДАНС. От медията слушаните са трима - Миролюба Бенатова, Димитър Анестев и Антон Хекимян. Нашите колеги Бенатова и Анестев работеха за емисията новини, когато научиха, че има информация, че ДАНС ги разработва. "Аз не знам какво има в тази папка. Не знам дали съм подслушвана, дали съм следена, дали са вадени разпечатки на телефоните ми, на кои телефони, ако са вадени разпечатки, по какъв повод. Не знам и дали не се цели да бъдем провокирани. И питам депутатите, които вчера бяха в ДАНС, защо не спряха до оградата, където ги чакахме чинно 4 часа и да ни разкажат това, което са видели и което днес разказват под сурдинка. Не ми е приятно нито да бъда подслушвана, нито следена. Но не ми е и приятно да бъда манипулирана с информация, която се пуска дозирано", каза по този повод Миролюба Бенатова.
За да се спре с политическите спекулации около ДАНС, Агенцията трябва да излезе с обяснение за скандалните твърдения, които бяха огласени в последните седмици. Около това мнение се обединиха журналистът Светла Петрова и медийният експерт Георги Лозанов.
"На този етап нямам достатъчно достоверна информация, която да ми позволи да направя еднозначно заключението, че в България се възражда политическата полиция. Винаги трябва да се допуска, че е възможно някоя партийна формация да се възползва от ситуацията, за да извлече политически дивиденти в предизборната ситуация. И особено, ако ДАНС са се опитвали да открият служителя, които изнася класифицирана информация пред медиите е възможно да бъдат прихванати разговорите с журналисти", каза Светла Петрова.
"Този път ДАНС трябва да проговори. И да даде обяснение във връзка с подозренията, че разработва журналисти. Защото, ако действително разработва журналисти и то само по себе си, ако това е цел на техните действия, това не е никаква демократична институция, а се е превърнала в министерство на информацията. Върху нея започва да пада такъв негативен образ", посочи Георги Лозанов.
"Аз бих призовала господин Петко Сертов или някои от неговите заместници, или човек оторизиран от тях да дойде и да представи позицията на институциите, която те представляват. Каня ги в събота в Сеизмограф", каза Светла Петрова.
Засега главният прокурор изкачва от ДАНС да сезират прокуратурата. Борис Велчев каза, че няма информация, че са разработвани журналисти и медии. "От вас чувам", каза Велчев пред журналисти.
След посещението на депутати от вътрешната комисия в ДАНС стана ясно, че разпечатките на мобилните им телефони са искани без сериозна мотивировка - под етикета „оперативен интерес”. Заявителите са длъжни да се мотивират, коментира вътрешният министър. На въпрос дали е достатъчна репликата оперативен интерес, той отговори: "Не. Много често зад тази реплика се крият други мотиви. Изкушението да се злоупотреби със силата е много голямо, независимо дали в МВР или в друго ведомство". /БЛИЦ