60 години на горещия стол: Кои са рекордьори в кметското управление?

Намирам утеха в това нещо да работя за хората – може би това ми е било призванието, споделя кметът на Трън

През 1984 година командироват Явор Говедаров в село Трън. От тогава до днес, той е кмет на малкото родопско селце. Вече 36 години или 13 мандата Явор Говедаров е на кметския стол, а кметството се е превърнало в негов втори дом.

“През 1984 година ме командироваха тук, имаше избори, но имаше само по един кандидат и нямаше бюлетини за гласуване. Станах кмет на Трън и оттогава съм постоянно на работа в този кабинет", разказва Явор Говедаров пред Bulgaria ON AIR.

В селото има 1000 жители, работещо училище и нулева безработица. Но кмета рекордьор е категоричен – кметският стол не винаги е бил удобен.

"Отговорността е много голяма, ако реши човек да си гледа работата. Всичко, което е станало в Търън, почти е минало през ръцете ми. Аз съм открит човек и дали ще ме събудят в един или два часа през нощта заради семеен проблем или защото някой се е напил и се е скарал, не ме е притеснявало" казва Говедаров.

„Намирам утеха в това нещо да работя за хората – може би това ми е било призванието, щом толкова години ме търпят", споделя Говедаров. Няма човек в селото, който кмета да не познава. А когато може си почива като ловува.

„Те са много сходни между другото... ловът и властта. Големите риби са във властта“, казва той.

Във властта има място за въображение, признава Говедаров. Така се ражда идеята за седнал полицай, който плаши селските джигити. Причудливото устройство свършило перфектна работа.

Обещал е на себе си, че ако спечели и тези избори, ще седне в стола на кмета за последен манадат. И не крие рецептата за оцеляване във властта.

"Трябва да бъдеш кмет на цялото население - без злоба, без завист, без тези неща, които да те тормозят теб", споделя кметът рекордьор.

Явор Говедаров не е единственият, който е управлявал толкова дълго. Със сериозна преднина го води кметът на Бели Искър - Крум Георгиев, който вече 50 години е на горещия стол.



Бившият кмет на самоковското село Долни Окол - Данчо Димитров, бе на власт 60 години преди да бъде сменен от Николай Стойнов.