8 лева за литър бензин? БСП и Възраждане предупреждават за скок в цените на горивата, Промяната ликува

"Забраната за износ на руски горива безспорно е едно от най-големите постижения на кабинета "Петков", цените ще паднат", каза Сабрутев от ПП

Както БЛИЦ съобщи, на първо четене парламентът забрани на "Лукойл" да изнася нефтени продукти, освен за Украйна. Против се обявиха БСП и "Възраждане", които предупредиха, че това ще доведе до ръст на цените на бензина.

Предложението беше подкрепено от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България", "Български възход" и независимия Явор Божанков.

От БСП и "Възраждане" се обявиха против с мотива, че така ще се стигне до ръст на цените за крайните потребители и затваряне на рафинерията.

"Блокираха руския петрол, ще блокират нашите майкопродавци и "Нефтохим" и от това ще спечелят както при газа, основният "оркестрант" - САЩ. Следователно - с това антибългарско решение ние ще си усложним и енергийните баланси, и други баланси", смята Румен Гечев от БСП. 

Депутатът Стоян Таслаков пък е на мнение, че "когато горивата станат по 8 лева, ще трябва да си събираме нещата и да изчезваме".

От Промяната очакват спад на цените

"Дерогацията безспорно е едно от най-големите постижения на кабинета "Петков". Днес разглеждахме в парламента законопроект, който всъщност забранява на "Лукойл" да изнася горива", заяви по БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев.

"Това, което планираме от ПП е да внесем допълнение и изменение на това предложение, така че да допълним решението на ЕК да се изнасят частично горивата към Украйна и трети страни", допълни Сабрутев.

"Продължаваме Промяната беше първата политическа сила, която внесе реално решение за проблема с цените на горивата. Нашето решение съдържа изискване "Лукойл" най-сетне да върне икономическата си дейност тук в България, така, че да може да плаща в България данъците си", каза още Сабрутев.

"Забраната за износ на горива ще даде допълнителен тласък към спада на цените. Няма евтините горива да се изнасят там някъде в чужбина. България е една от малкото държави в ЕС, която може да се възползва от тази дерогация", допълни Сабрутев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук