АБВ няма да подпише на този етап споразумението за честни избори, предложено от БСП, защото социалистите отказват да има многостранни дебати на претендентите за президентския пост. Това съобщи заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова на брифинг в парламента.
Тя посочи, че по-рано днес Изпълнителното бюро и Предизборният щаб на АБВ са решили да подкрепят това споразумение, но ако бъде включена допълнителна точка, която да гарантира информиран избор на гражданите чрез участие на кандидатите в президентската надпревара в публични многостранни предизборни дебати, съобщи БТА.

Тодорова каза, че БСП са отказали да приемат точката в този вид и са предложили думата "многостранни" да отпадне. От АБВ обаче не са съгласни, защото това означавало ангажимент за дебат само с фаворита на изборите. 

Няма да подпишем варианта, който те ни предлагат, защото смятаме, че най-важното на тези избори е да има дебати, коментира заместник-председателят на ПГ на АБВ. 

За нас честността на изборите засяга не само технологията им на провеждане, но и възможността претендентите да изразят своите платформи, идеи и визии за президентската институция и на тази база хората да направят информиран избор в прозрачни условия, посочи тя. 

Днес извън закона, по неформален начин кандидатите бягат от дебати, от дискусии, те не представят своите идеи, възгледи и визии, коментира Тодорова. На базата на хипотези, каквито са социологическите проучвания, се определя кои са фаворитите, има задкулисни договорки тези фаворити да водят само дебат помежду си, а всички други са квалифицирани в един Б отбор, добави тя.