АБВ няма да подписва споразумение за честни избори с БСП

От партията на Първанов не били съгласни с предложения вариант

АБВ няма да подпише на този етап споразумението за честни избори, предложено от БСП, защото социалистите отказват да има многостранни дебати на претендентите за президентския пост. Това съобщи заместник-председателят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова на брифинг в парламента.

Тя посочи, че по-рано днес Изпълнителното бюро и Предизборният щаб на АБВ са решили да подкрепят това споразумение, но ако бъде включена допълнителна точка, която да гарантира информиран избор на гражданите чрез участие на кандидатите в президентската надпревара в публични многостранни предизборни дебати, съобщи БТА.

Тодорова каза, че БСП са отказали да приемат точката в този вид и са предложили думата "многостранни" да отпадне. От АБВ обаче не са съгласни, защото това означавало ангажимент за дебат само с фаворита на изборите. 

Няма да подпишем варианта, който те ни предлагат, защото смятаме, че най-важното на тези избори е да има дебати, коментира заместник-председателят на ПГ на АБВ. 

За нас честността на изборите засяга не само технологията им на провеждане, но и възможността претендентите да изразят своите платформи, идеи и визии за президентската институция и на тази база хората да направят информиран избор в прозрачни условия, посочи тя. 

Днес извън закона, по неформален начин кандидатите бягат от дебати, от дискусии, те не представят своите идеи, възгледи и визии, коментира Тодорова. На базата на хипотези, каквито са социологическите проучвания, се определя кои са фаворитите, има задкулисни договорки тези фаворити да водят само дебат помежду си, а всички други са квалифицирани в един Б отбор, добави тя.