Адвокатът на част от фирмите на Кирил Петков - Стамен Янев е замесен в издаването на “златни паспорти” на чужденци. Това е посочено в сигнал, получен от депутата от ДПС Хамид Хамид, цитиран от Труд бг.

“Интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лв. и всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев”, посочи Хамид Хамид. В сигнала е посочено, че Стамен Янев, който е шеф на Агенцията за чуждестранни инвестиции от януари 2015 г. е издавал инвестиционни сертификати на съмнителни лица срещу представени ксерокопия на документи, които не са били заверени.

“Стамен Янев е “вечната Амбър” в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Той бе отново назначен в Агенцията за чуждестранни инвестиции като изпълнителен директор от един служебен министър на икономиката - цар Киро. И днес това лице изпълнява тези правомощия, същият бе награден и с поста председател на Надзорния съвет на ББР. Въпросът е дали това лице е от свитата на цар Киро”, каза на брифинг в НС Хамид Хамид.

Той бе категоричен, че има достатъчно конкретни факти, които говорят за чудовищна схема по придобиване на българско гражданство и издаване на документи с невярно съдържание.

"В сигнала се съдържат твърдения, че от 160 кандидатстващи за българско гражданство над 120 лица са китайци. Част от тях работят за китайските специални служби. Останалата част са руснаци, има и двама с арабски произход. Издадените “златни паспорти” са 103, част от чужденците все още са в процедура”, каза още депутатът от ДПС.

ДПС и Пеевски матираха кръга „Капитал“ и Иво Прокопиев по темата за „златните паспорти“

Той обясни, че са използвани едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка. Пълномощници са Христо Митков, Гергана Иванова и Лилиян Атанасова. Посредници са две фирми - “Грийн таун проджектс” АД и “235 холдингс” АД, чиито седалища са на един и същ адрес, а в тях има свързани лица. Сумите за инвестиции са превъртани през инвестиционния посредник “Авал ин” АД, сочат данните в сигнала.

Експерти коментираха, че при кандидатстващи 160 чужденци за “златни паспорти” би трябвало да има внесени минимум 160 млн. лв. и попитаха къде са тези пари.

"Настояваме твърденията да бъдат проверени, в сигнала има много конкретни данни. Изскачат и въпроси за отношенията на г-н Стамен Янев с министър-председателя, но е особено притеснително, че законодателните инициативи, с които искаме пълна проверка на цялата тази далавера със “златните паспорти”, се прикриват от управляващото мнозинство. Те отхвърлиха нашето предложение за проверка и сега виждаме защо.

Прикриват се действия на лица, които са пряко свързани с управляващите днес”, коментира Хамид Хамид. Той увери: “Ще стигнем докрай с тези проверки, ще покажем на обществеността какво крият, от какво се притесняват... Вече съм си купил билет и цялата информация, която е получена, с имената на всички китайци и руснаци, ще бъде съобщена на брифинг в Брюксел пред съответната комисия в Европейския парламент”, допълни депутатът от ДПС.

И допълни: "Няма да спрем и ще покажем какво се крие зад кухите фрази като “нулева корупция”. Имената на всички китайци и руснаци вече са предоставени на главния прокурор, а съответните служби ще извършат проверка.”


Адвокатът на част от фирмите на Кирил Петков - Стамен Янев