Акад. Денков с извънредни новини от Брюксел за Шенген, войната в Украйна и...

Премиерът категорично заяви, че трябва да се направи всичко възможно да се задържат мигрантите извън страните от ЕС

"Трябва да се направи всичко възможно да се задържат мигрантите извън страните от Европейския съюз (ЕС). Споразумението с Турция свърши работа, а идеята е ЕС да сключи такива споразумения и с други държави", заяви премиерът Николай Денков от Брюксел.

"Видя се, че Унгария и Полша не са съгласни с общия подход към миграцията, така че остава този текст да бъде представен на обществеността", поясни той.

"Европа трябва да повиши способността си да произвежда и да има всичко, което е важно, за да може, ако настъпи криза, веднага да реагира.

По отношение на Украйна, новият акцент е, че трябва да се мисли за фондовете за възстановяване, също така - дали могат да се използват замразените руски активи.

Също така Европа трябва да се замисли събирането на боеприпаси и предоставянето на военна помощ за Украйна, което може да докара и чужди инвестиции в България. Една от задачите на министър Тагарев е да работи по тази тема", посочи министър-председателят.

"Марк Рюте каза, че е отворен към приемането ни в Шенген, но трябва да преодолеем различията си с Австрия", каза още Денков.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук