Премиерът акад. Николай Денков заяви, че призивите на насилие трябва спрат. Той направи изявление, което започна с цитат – „В българския парламент вилнее неофашистка партия. Тя шества и в националните медии. Обявена е война на европейските ценности – каквито са и фундаменталните български ценности. България ще загуби битката за своята европейска идентичност без вярната и смела европейска позиция на медиите“.

„Изказването е на един от доайените в българската философия – проф. Георги Фотев. За съжаление тази констатация изисква решения и действия, както на институциите, така и на политическите партии“, посочи той и заяви, че Министерският съвет ще вземе отношение.

Той направи призив и към президентството и другите партии да вземат такова.

„Нормално ли е все повече да се активират призивите за насилие? Този тип действия от „Възраждане“ започнаха преди две години, но през последния месец виждаме непрекъснато активиране на тази агресия – включително с постове, които са публични, от лидера на партията.

Има призив за използване на насилие, което се прояви и по улиците, включително и с нелегитимна забрана към народни представители да направят своите изказвания от трибуната на Народното събрание. За съжаление историята на човечеството знае, че големите проблеми започват с малки акции от този тип. То е напълно неприемливо“, заяви премиерът.

Той апелира „Възраждане“ да се върне към действия, които съответстват на законите на страната.

„Нека не провокираме насилие и омраза сред българското общество. За Министерството на вътрешните работи е изключително важно да няма физическа саморазправа и сблъсъци по време на различни протести“, коментира вътрешният министър Калин Стоянов. Той благодари на служителите на МВР за опазването на реда.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук