Анализ: Вдигнатият юмрук на Радев ли е причината за хаоса в държавата?

Субекти от политическото минало решиха да се нарекат „партии на протеста”. Те претендират, че са лицето на промяната, въпреки че не веднъж са сменяли цвета, ценностите и идеите си

Съвсем скоро 46-ото Народно събрание ще отиде в политическата история на България като поредното правителство, което не успя да излъчи свое парламентарно мнозинство. От икономически стабилна държава, въпреки пандемията от COVID – 19, България започна да се превръща в икономически нестабилна страна, пишат в свой анализ от struma.news

Още по лошото е, че всичко това вече удря по бюджета на всички ни, защото в последните няколко месеца буквално всичко в страната поскъпна.

Нека да започнем с цените на хранителните продукти: олиото, хлябът, месото, млечните продукти са с осезаемо повишени цени. За пример: преди една година хлябът по магазините беше на цена около 80 стотинки, днес поскъпнала навсякъде в страната с между 20 и 60 стотинки. Повишаването на цените важи и за олиото.

Само допреди няколко месеца в търговските вериги можеше да намерим този продукт на цени между 1.80 – 2 лева, а днес олио под 3 лева няма! Същото е положението и с останалите хранителни продукти.

Наши читатели сигнализират, че миналото лято вечерята за едно четиричленно домакинство е струвала около 20 лева. Днес за същите продукти трябва да платим 10-20 лева повече, но промяна в заплатите няма. Кризата ще се задълбочава допълнително, ако скоро държавата ни не се стабилизира и не се намери формула за функционирането на редовно правителство.

С настъпването на четвъртата коронавирус вълна все по-често чуваме прогнози на икономисти, които предупреждават, че ни очаква тежка финансова криза.

Токът, газта, както и горивата чувствително се повишиха, което от своя страна рефлектира не само върху джоба на домакинствата, но също и върху различни отрасли от икономиката. Когато промишленият ток скача, производствата също са принудени да увеличат цените на произвежданите суровини, което от своя страна пък рефлектира и върху износа на българска продукция в чужбина.

Много чуждестранни инвеститори се отказват да инвестират при тези условия, защото си дават сметка, че България в момента е политически нестабилна и няма функциониращо правителство.

На фона на изброените кризи през месец – два държавата отделя от хазната пари за парламентарни избори. Говорим за милиони левове, с които можеха да се подпомогнат българските пенсионери, медиците, полицаите и учителите.

Причината за хаоса в държавата и разрушения диалог между партиите е високо вдигнатият юмрук на президента Румен Радев. За разрушителните процеси в държавата допринесе и Станислав Трифонов, който реши да превърне политиката в шоу. Без да си дава сметка, че в управлението на страната нищо не се случва на запис, тоест втори дубъл няма.

Субекти от политическото минало решиха да се нарекат „партии на протеста”. Те претендират, че са лицето на промяната, въпреки че не веднъж са сменяли цвета, ценностите и идеите си.

Резултатът е един: суверенът разбра по трудния начин, че проблемът не е в ГЕРБ. Трусовете в държавата настъпиха с появата на президента Румен Радев, който ясно показва, че има амбицията да превърна България в президентска република с еднолична власт. Неговата.

Политически дорасъл ли е Румен Радев да носи политическа отговорност? Защо тогава се крие зад гърбовете на служебно правителство от послушковци?

Вчера ресторантьори и собственици на заведения от цялата страна, в това число и от Благоевград, излязоха на протест срещу новите ограничителни мерки, които ще влязат в сила от 7-ми септември. Изумително е как до преди няколко месеца на всеки протест за виновен се посочваше Бойко Борисов, а днес всички са недоволни, но никой не се осмелява да нарече виновника по име.

Знаете ли защо е така? Защото в момента никой не носи политическата отговорност за разрушаването на държавата-в момента никой няма доблестта да излезе пред обществеността и да заяви, че носи отговорност за взимането на решенията, както правеше Борисов.

Ние не се страхуваме от никой, затова искаме да попитаме президента Румен Радев – защо не поеме политическата отговорност за случващото се в държавата? Защо се крие зад министрите, които назначи в служебния си кабинет? Защо не излезе и не признае, че съсипа парламентаризма в България?

Ако до вчера всички говореха, че не желаят да се коалират с ГЕРБ, то днес вече не желаят да съставят парламентарно мнозинство дори по между си. Разделението на нацията доведе до нови избори и ново разходване на милиони от държавната хазна. Отговорен е високо вдигнатият юмрук на Румен Радев!

Уважаеми читатели!

Изборите за 47-ото Народно събрание са на прага ни. Преди да излезете и да гласувате, помислете добре какво се случи с 45-ото и 46-ото Народно събрание! Помислете добре – донесоха ли промяна „партиите на промяната” и „новите лица в политиката” или ни изправиха пред все по-задълбочаваща се криза?

Слави Трифонов спазва ли обещанията, които пое пред суверена и има ли скрит мотив да е в политиката, свързан с финансови затруднения, за които самият той съобщи преди месеци, искайки от своите зрители да заплащат такса за личната му телевизия, която уж щеше да бъде безплатна?

Служебният кабинет, назначен от Румен Радев, може ли да управлява и знае ли как да взема решения или реално вече няколко месеца си прави ПР на гърба на ГЕРБ чрез показани акции, които в крайна сметка се оказват въздух под налягане?

Ние просто питаме…