Анализатори разнищиха дарителската оръжейна акция на Петков

Да призовеш средностатическия българин да отдели от заплатата си да дари за Украйна, едва ли ще има ефект, каза Нидал Алгафари

Призивът на премиера Кирил Петков българите да дарят по една заплата в помощ на Украйна предизвика разнопосочни реакции в обществото и политическите среди. В сутрешния блок на bTV анализатори коментираха актуалната тема.
 
Според журналиста Петко Георгиев е необичайно човек, който теоретически разполага с целия финансов ресурс, да предлага всеки да си погледне в личните финанси. „Изглежда антипопулистки“, каза той.
 
По думите му, вече десетки хиляди хора вече даряват.

Петков към българите: Дайте по една заплата за боеприпаси за Украйна, както направих аз!
 
„Косвено го правят всички българи. Инфлацията, която имаме в страната, е директен резултат от агресията на Путин в Украйна“, заяви той.
 
„Обратна логика е да си щедър с държавните пари“, каза журналистът. „Едва ли е шок, че хората не искат да си бръкнеш в джоба“, допълни той.  

„Нашата военна помощ няма да е решаваща. Важна е, тя има политическо значение, но няма да има значение кой ще спечели войната. Важното е, че този въпрос оголи един нерв, който сме заобикаляли в годините на прехода – дълбочината на руската агентура в страната“, посочи Георгиев.
 
Той подчерта, че е по-изгодно е да продаваме оръжие. „Ние в момента продаваме боеприпаси и оръжия на онези, които ги подаряват на Украйна“, уточни той.
 
Доц. Иво Инджов, експерт по политически комуникации, заяви, че ходът не Петков е „опит да излезе от крайно заплетената ситуация, в която се намира лично той, неговата партия и управляващата коалиция“.
 
Той определи изявлението му като „популистки по своята същност призив“.
 
Според него, това „показва, че премиерът не може да наложи единна линия по предоставянето или непредоставянето на военна помощ на Украйна. Продължава да се опитва да балансира между позицията на БСП, която заплашва с разтуряне на коалицията и позицията на ДБ и ИТН, които са за такава помощ“.
 
„Твърде екстравагантен ход. Не може по този начин, с дарения, премиер да призовава гражданите да свършат работата на държавата, да вземат политическо решение от името на държавата“, каза доц. Инджов.
 
„Така или иначе България вече оказва помощ на Украйна“, изтъкна той.
 
Пиар експертът и писател Нидал Алгафари изтъкна, че г-н Кирил Петков показва, че той като лице и той като министър-председател са две различни неща
 
По думите му, да призовеш средностатическия българин да отдели от заплатата си да дари за Украйна, едва ли ще има ефект.
 
„По-хубаво щеше да бъде, ако можеше в тази делегация да участват хора от президентството“, заяви Алгафари.
 
Той подчерта още, че има огромно значение дали „даваме, подаряваме или предоставяме“ военна помощ на Украйна. „Да подаряваме към този момент не ни е по силите“, смята той.
 
Според него, дори самата Корнелия Нинова да отиде в Киев с българската делегация и да види с очите си случващото се, ако се обяви за предоставяне на помощ, това означава, че членската маса на БСП веднага се премества в друг лагер.
 
Относно това дали ще има нови избори, той коментира: „Никой не иска с бюджетно голите ни ръце да вади горещите кестени. Ще има поскъпване на цените безумно. На кого му трябва да се заеме с това нещо? За съжаление Кирил Петков и неговия екип изтегли най-късата клечка“.
 
Той прогнозира, че традиционните партии ще изчакат той да „опере пешкира“ и след това да излязат на преден план.