Предложената дата за съвместно честване на личността на Гоце Делчев е гавра. Това каза евродепутатът от ЕНП/ ГЕРБ Андрей Ковачев по повод първото заседание на Междуправителствена комисия, на което Северна Македония предложи да приемем дата 7 октомври за съвместно честване на Гоце Делчев.

Андрей Ковачев обясни, че на четири очи македонските историци признават идентичността на Делчев, но не смеят да го обявят публично, въпреки че световната научна общност отдавна е приела факта, на базата на много еднозначни исторически сведения. Необходимо е да бъдат изчистени всички въпроси около историята преди Северна Македония да стане членка на ЕС, е категоричен евродепутатът.

„Ние винаги сме подавали ръка на нашите братя и наследници на наши сънародници от Вардарска Македония да станат част от ЕС, но нека бъдат така добри, колкото и да е трудно, защото това е било изучавано в училищата им и набивано в продължение на десетилетия, да прогледнат за истината. Те не са по-малко македонци, ако признаят и разберат каква е истината. Никой няма право на друг как да се чувства през 2019 г. Ако някой се чувства македонец, няма нищо лошо в това. Това е негово право“, коментира той.

Андрей Ковачев призова македонските историци да имат повече кураж и смелост да кажат истината, защото само с истината можем да продължим напред. С историята не могат да се правят сделки, категоричен бе той.