Андрей Луканов е получил предложение от американците да напусне БСП и да оглави опозицията или нейно правителство. Това разказа синът на убития премиер на България Карло Луканов пред Нова телевизия. По този повод Андрей Луканов се е срещнал с Джон Паница, който му е отправил предложението.
 Луканов обаче категорично е отказал, след което Паница му е казал “Ще съжаляваш за това”. Баща ми обаче никога не е съжалявал за това свое решение, каза още синът му. Според него обаче Андрей Луканов е бил категорично за тесни контакти с опозицията особено по ключовите въпроси. Бившият премиер е бил застъпник на тезата, че никой не е в състояние самостоятелно да извади България от кризата. Той сам е избирал с кого да контактува, след което е останал разочарован от много хора. Първият удар срещу него дошъл от СДС, който арестува Андрей Луканов и го затваря за около половин година. С влошено здраве го държаха в килия на последния етаж, с постоянно включена лампа заради смехотворни обвинения, разказа още Карло Луканов. Той определи задържането на баща му като първи опит за неговото убийство. По думите му баща му е бил задържан не за негови дела, а за политика, която е водена от страната. Андрей Луканов е осъдил България в Страсбург заради неправомерното му арестуване. Присъдата е излязла след неговото убийство.
Баща и син са спорели често и по политически въпроси. Карло Луканов е споделял мнението, че е много по-лесно да се създаде ново БСП, отколкото да се реформира старата партия, чиято теза е подкрепял баща му. В началото Андрей Луканов е бил в добри отношения с Тодор Живков, след което са започнали остри конфликти.
Бившият премиер се е съмнявал и в честността на Жан Виденов. “Ако БСП иска да си запази лицето, трябва сама да свали Жан Виденов”, е казал Андрей Луканов на сина си.
За последно Карло Луканов е разговарял с баща си на втори октомври, когато е поздравил майка си за рождения й ден. По думите му Андрей Луканов преди убийството е бил заплашван от кръга “Орион”.
Най-голямата лъжа, произнесена за баща му е, че е разнасял пари с куфарчета. Той е помагал на много хора с контакти, съвети, идеи, но раздаване на пари не е имало, споделя Карло Луканов. Той каза още, че баща му е смятал да пише книга за прехода, но в крайна сметка не е успял. /БЛИЦ