Антон Кутев се нахвърли върху дипломацията ни и премиера преди срещата във Варна

Депутатът от БСП Антон Кутев коментира с остри реплики предстоящата среща във Варна между Турция и ЕС и българското участие в нея. В сутрешния блок на bTV той заяви, че „изобщо няма да ни има там“.

„Ясно е, че има два проблема, които трябва да бъдат поставени. Единият от тях е възможността за обезщетение на тракийските бежанци. И вторият е това по какъв начин се отнася Ердоган“, коментира Кутев.
 
„Дали трябва да ги постави с една или с друга строгост и острота, е друг въпрос. Това е въпрос на дипломация. Аз не вярвам Борисов да разбира каквото и да било от дипломация“, добави Кутев.
 
По думите му, президентът Румен Радев е „единствената ни надежда“ по отношение на външната политика, той е единственият човек, който има адекватни послания.
 
„Само след 3 месеца изтича председателството и това ще бъде най-тежкият момент в кариерата на Борисов, защото ще трябва да отговаря на въпроси. В момента седи и вдига пушилка около себе си. Прави се, че прави някакви неща“, смята червеният депутат.
 
Според него, освен ремонта на НДК и плочките, нищо няма да остане от българското председателство на Съвета на Европа.
 
На въпрос на водещия дали проблеми като Шенген, отварянето на трудовия пазар и атомната енергетика могат да бъдат решени на предстоящата среща във Варна, Кутев отговори: „Ако не могат да бъдат решени на този форум, кой може да ги реши? И изобщо, защо ни е льохман за министър-председател, ако не може да ги реши? Извинявам се за израза“.
 
Той изрази съмнение, че България би станала член на ЕС с този министър-председател и с този външен министър. „Според мен, дипломацията ни в момента е най-беззъбата и най-невъзможната“, добави той.
 
По отношение на сделката за ЧЕЗ Кутев беше категоричен, че държавата трябва да има контрол. „Като не промениш регулацията, сега седиш и викаш: „Аз не знам как се е продала“. Абе Борисов, ти си министър-председател, ти ако не знаеш как са ти продали най-голямото ЕРП в държавата, защо си министър-председател? Ами така, извинявам се, ама един ден ще му продадат гащите по този начин“, коментира той.