Антон Кутев се оправдава учуден, след като взриви обществеността със скандално изказване

Говорителят на правителството поднесе извинение на медицинските сестри

Говорителят на правителството поднесе извинение на медицинските сестри след днешното правителствено заседание. 

Припомняме, че те се почувстваха засегнати от негово изказване, според което излизането в неплатени отпуски от висши ръководители на спецслужби, подхожда повече на медицински сестри.

Ето го и дословното изказване на Кутев: "Така не се прави. Те би трябвало като са толкова големи полицаи да са мъжки момчета и сега да излязат в отпуска, за да не ги уволнят, това дето се вика, върви за медицински сестри".

След това Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоя за извинение от говорителя на служебното правителство.

Цялото ни съсловие е поразено и отвратено от това нелепо изказване. В днешните тежки времена, в които хората в целия свят изразяват благодарността си към тези, които се грижат за болните съпричастно, компетентно, професионално и с риск за собствения си живот, от устата на говорителя на правителството идва оценка за съмнителни качества и недостойно професионално поведение на медицинските сестри“, казаха от там. 

Впоследствие Антон Кутев се извини, изразявайки учудване, че е бил разбран по грешен начин:

"Аз се учудвам, че моите думи са разбрани по този начин. Аз имам по-рязко говорене обикновено и е възможно някой път да правя грешки, така че ще се извиня, разбира се, на всички, които евентуално са се почувствали засегнати", каза той след заседанието на кабинета.

И допълни:

"Уважавам не само медицинските сестри, лекарите, медицинските работници, а всеки български гражданин, който си върши съвестно работата. Мисля, че съм последният човек в България, който да бъде обвинен по някакъв начин в неуважение, особено към тези съсловия. Извинявам се, ако някой се е почувствал засегнат. Не съм искал да правя това".