Президентът Румен Радев ще заложи за служебен премиер на бригаден генерал Стефан Янев. Съветникът по националната сигурност на държавния ни глава ще бъде официално обявен през следващата седмица. Според източници, цитирани от kmeta.bg, още две интересни имена ще намерят място в кабинета. Бойко Рашков ще заеме поста на вътрешен министър, а Николай Цонев ще е силов вицепремиер, който ще наблюдава службите.

Кои са те

Стефан Янев

Вече е участвал в служебно правителство. По времето на проф. Огнян Герджиков той е вицепремиер и министър на отбраната. Завършил е Военната академия в София и колежа към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ. Смята се за един от най-близките хора на държавния глава.


Стефан Янев

Между 1996 и 1998 г. е старши експерт в Управление „Международно сътрудничество“ на Министерство на отбраната. Работил е като офицер за анализ към Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия (1998 – 2000). От 2000 до 2001 г. е старши помощник-началник в Управление „Стратегическо планиране“ на Генералния щаб на българската армия. Между 2001 и 2002 г. е държавен експерт в дирекция „Евроатлантическа интеграция“ на Министерство на отбраната. След това до 2004 г. е началник на отдел в дирекция „Евроатлантическа интеграция“ на Министерство на отбраната. В периода 2005 – 2007 г. е началник на департамент „Tрансформации“ в Центъра на НАTО за борба c тероризма в Анкара. От 2007 и 2010 г. е директор на дирекция „Отбранителна политика“ към Министерството на отбраната.

Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

Бойко Рашков
Бил е директор на Националната следствена служба преди 25 г. Бил е депутат от левицата, зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 г. – председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Университетски преподавател по право. Миналата година президентът Радев го назначи за член на правния си съвет.


Бойко Рашков

Като народен представител в в 39-о Народно събрание е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода януари 2008 г. до месец май 2009 г. е заместник-министър на правосъдието.
 
Николай Цонев
Той е бивш министър на отбраната през периода 2008-2009. Името му изключително много нашумя през месеците след края на мандата му като министър, когато е разследван за злоупотреби по време на управлението му на Министерството на отбраната.

На 1 април 2010 година зрелищно е арестуван и обвинен в предлагане на подкуп на следовател, като по време на ареста заместник-градският прокурор Роман Василев нарича Цонев „абсолютен престъпник“.  На 28 октомври 2012 година е оправдан от Софийския градски съд по това обвинение.


Николай Цонев

На 1 юни 2012 г. Цонев е оправдан от Върховния касационен съд по друго дело – за сключване на четири неизгодни сделки през 1999 г. когато е ръководител на дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната.

Общо Цонев е съден и оправдан по четири дела и през август 2015 г. осъжда прокуратурата на втора инстанция да му плати обезщетение в размер на 15 000 лева.

В изпълнение на управленските си позиции, той отговаря за осъществяването на редица стратегически реформи в Българската армия и в сектор „Сигурност“.

По време на управлението си като министър, той изменя Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) и предоставя на служителите от въоръжените сили множество социални стимули, продиктувани от промяна на статута на служителите от БА от наборна служба в професионална армия. Заедно с това, той предприема финансови оптимизации, които позволяват бюджетът на Министерство на отбраната да достигне размер от близо 2% от брутния вътрешен продукт на България.