Асен Василев смята, че решението на Конституционния съд за това, че колегата му в "Продължаваме промяната" Кирил Петков е назначен против закона за министър, тъй като към онзи момент е бил с двойно гражданство, не е удар по почтеността. 

Декларацията на Кирил Петков е с абсолютно вярно съдържание. Г-н Петков си е върнал паспорта, г-н Петков се е отказал нотариално заверено от своето гражданство. Към този момент виждаме, че всички юристи са разединени - може би не 50:50, но 70:30", каза Василев в предаването "Лице в лице" по bTV.

„Юристите в страната са разделени, Конституционният съд също не взе единодушно това решение, никой не може да каже какво е било вярно или невярно“, каза абсолютно сериозно Асен Василев от „Продължаваме промяната“ пред запазилата гробовно мълчание Цветанка Ризова. 

Официалната информация от Конституционния съд обаче гласи точно обратното на брътвежите на Асен Василев. Припомняме я: 

Конституционният съд се произнесе с решение, с което обяви за противоконституционен Указът на президента Румен Радев за назначаване на служебно правителство в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Извънредно: КС се произнесе единодушно за указа на Радев за назначаването на Кирил Петков

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта. 

Според Конституцията на Република България само български граждани могат да участват в управлението на страната на национално ниво, като за заемането на някои висши държавни длъжности. Това се казва в мотивите за решението на съда. И още: „Наличието на друго, освен българско гражданство, е изключено и неспазването на този конституционен императив представлява непреодолимо в последващ момент препятствие“.

Не можем да си позволим да коментираме решение на Конституционния съд, това решение трябва да се уважава, за да има правов ред“, коментира и Любомир Каримански от „Има такъв народ“.

„За нас по-важно е това, че ние бяхме първата политическа сила, която предложи в предния парламент да може гражданите с двойно гражданство да бъдат избирани за депутати, да могат да бъдат министри. В Европа масово хора с двойно гражданство могат да заемат такива постове“, отбеляза Каримански.