Вървим към частични корекции на плана за възстановяване. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев в ефира на Нова телевизия.

По думите му в плана е заложен 40% намаляване на въглеродния отпечатък.

„Единственият ангажимент, който сме поели, е да затворим само мощностите, които не отговарят на екологичния стандарт. Става дума за Мини „Бобов дол““, каза той и уточни, че там не работят много хора, тъй като в последните години самите мини не са работили ефективно.

Бъдеще на батерии, с които да се добива електричество и завод в България, където да се произвеждат. Това е един от новите енергийни проекти, който влиза в преработения План за възстановяване. Конкретният проект все още не е публикуван, но се предвижда инсталираните батерии да са с капацитет 6000 мегаватчаса.

„В света са изградени 20 такива завода. По-скоро сме във вълната на ключова следваща технология. България има всички преимущества да стане основен играч и е добре да ги използваме”, заяви финансовият министър.

Според финансовия министър е напълно реалистично проектите, заложени в плана, да бъдат изпълнени до 2026 г. А въпреки критиките на опозицията, че разходите, предвидени в бюджета, не могат да компенсират ефекта от инфлацията за потребителите и предложенията за намаляване на ДДС-то върху храните, държавата няма да отстъпва, категоричен в Асен Василев.

„Идеята е до 15 март да получим формално „Да“ от Европейската комисия, след което април да бъде одобрен самият план“, заяви той.

По повод критиката от опозицията по отношение на бюджета, Асен Василев посочи, че не е ясно какво се искат.

„Добре е опозицията да реши какво иска, от една страна да свием разходите с 6 милиарда и да обявим бюджетен дефицит, от друга страна искат да ги разширим с 2 милиарда. Нека се изяснят и да направят предложение в пленарна зала“, посочи Василев.

Протестиращи поканиха властта да изкарат една смяна с тях, за да видят, "че не са безсмъртни" СНИМКИ

Той коментира и протеста на полицаите с искания за по-високо заплащане.

„Отговорът вече го дадохме. Увеличаване може да стане, в която и да е държавна институция, само след реформа. В коалиционното споразумение има ясно разписано, че се създава работна група, която да провери ефективността“, каза Василев.

„Има достатъчно средства в бюджета, но за да се отключат тези средства трябва да има ясно направена реформа“, каза той.