Опашките за олио и бензин за манипулации и предстоят сериозни глоби за това. Тепърва ще има фалшиво всяване на паника за много неща, включително и за брашно. за Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 

"Хората се редят на опашки за олио на 3 лв. Това не са рекордни цени. Олиото е между 3 и 4 лв. Видяхме и цени на бензина по 3.30 лв. След това, ако видите веригите, сега са 2.70 и 2.80 лв. Това са организирани манипулации с цел всяване на паника", заяви той.

По думите му младежката организация на ГЕРБ се е включила в манипулацията около бензина и е разпратила файл до 1 милион потребители, сезирана е Комисия за защита на конкуренцията.

"Имаме слънчоглед за 4 г. занапред. Има достатъчно олио по складовете. Виждате, че само в няколко вериги и само на няколко производителя се вдигнаха цените. Това са акции с цел паника и манипулация на пазара. Някои фирми сега издевателстват над народа. "Инс ойл" и "Саксо" са двете бензиностанции, вдигнали цените нагоре, без да има предпоставка за това", каза още Василев.

"В момента, в който има всяване на паника, КЗК трябва да се включи, ако има злоуптореба с господстващо поведение. Глобите са тежки. Комисията е сезирана за бензина, предстои за олиото. Предстои всяване на паниката и за брашното. В различните сектори различни фирми манипулират пазара. За олиото сега тече анализ кой е вдигнал цените", уточни той.

По думите му България в момента ползва най-евтиния бензин и дизел в Европа.

"НАП нямат роля към износа на зърно. Проверяват всички изнасящи фирми, митници и пристанищна инфраструктура. Всички фирми се проверяват. Предстаявете си, ако имаме два пъти повече зърно, отколкото ни трябва. Вкарали сме проверки, в същото време изпукуваме. Представете си обаче, че това зърно е изнесено и се провали реколта 22-ра. Примерно както 86-та година избухна Чернобил", каза той.

И добави: "Пускаме всички проверки, както са по закон, за да може държавата да влезе на пазара и да купи достатъчно зърно. Това е ролята на държавата - да приеме и поеме риска. Ако не успеем да подсигурим зърно до 23-та, има предвидени закони, позволяващи ни да забраним износа. В момента има повече зърно, отколкото ни трябва, за това износът не е забранен".

На въпрос защо още не се разплащат парите за бежанците, Василев заяви: "Този филм държавата да даде напред пари на някого и после да си ги търси, приключи с предното управление. Сега има ясни правила, ясно е кой може да получи, има разписана програма. Казано е, че на база фактически разходи се подават документи и се правят плащания. В момента хората трябва да си уточнят разходите към Министерство на туризма"

Запитан защо се дават по 40 лева на ден за хотелиерите, приемащи бежанци, а на бежанците не се дава нищо, той отговори: "Ние нямаме законова форма как директно да даваме пари на бежанците. Пълен пансион, три яденета на ден плюс нощувка за всички, регистрирани като станции, къщи за гости, хотели и т.н. - всеки има право да получи средства, доказвайки че бежанецът Х си получава парите".