Когато "Газпром" спря да изпълнява доставките, газ имаше, нямаше ограничения за потребителите, цената се вдигна, но после падна. При нас бяха всички най-черни сценарии – какво ще стане, ако се случи втори "Чернобил", какво ще стане, ако спре газът. Това заяви пред bTV бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев.

""Чирен" продължава да се пълни и е напът да се напълни с 10% повече, отколкото миналата година, започнахме да получаваме в целия обем азерския газ, във финалните седмици на правителството направихме и дългосрочен договор за седемте карга, които да покрият нуждитре до края на годината.

Заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълния обем азерски газ. Тези 30% ги получаваме по оригиналната договорена цена, а останалите ги получаваме по цената, на която бихме получавали руския газ. Ще започнем и тях да ги получаваме на по-ниската цена в момента, в който се издаде акт 16 на връзката с Гърция", обясни той.

На въпрос дали получаваме руски газ, той каза, че доколкото е запознат, през последните месеци газ от "Газпром" не е получаван.

"Доколкото зная, не получаваме руски газ през посредници. Не зная защо са тези обвинения. Борисов, ако има някакви документи, да ги покаже", призова той. 

Той обясни и какво представлява офертата за втечнен газ, която кабинетът "Петков" завеща на служебното правителство. "Това е оферта към "Булгаргаз" от най-големия износител на втечнен газ на Щатите.

По нея получихме две карга по-рано през годината. За първите две има осигурени слотове. "Ревитуса" удвоява капацитета от края на август. Ако България поиска, ще се осигурят слотове, за да получим всички седем карга. Офертата ще изтече и някой друг ще вземе този газ, ако не решат до 19 август", посочи Асен Василев. 

Той подчерта, че за последните месеци България не е получавала газ от "Газпром", без да уточни обаче откъде все пак идва природния газ.

"Много добри са шансовете на България при арбитражно дело. Ние изпълняваме договора си. Всеки ден си подаваме заявките. Отсрещната страна - "Газпром Експорт", не подава газ.

Имаме направено плащане, което е върнато. В стопроцентово изпълнение на договора сме. В края на годината, когато договорът изтече, ще можем да си заведем арбитражните искове", заяви той. 

"Имаше много критични ситуации през последните 7 месеца. Тръгна доста тежка ковид вълна, но ние не затворихме държавата. След това избухна война, дойде инфлация, дойде енергийна криза. Да сте чули, че има хаос, разруха, че предишните са виновни?

Работата на едно правителство е да решава проблемите. Ако не може да се справи с тях, започва да плаши хората, че някой друг ги е създал", подчерта Василев. 

По повод рокадите, които извършва служебното правителство и по-специално смяната на шефа на НАП Румен Спецов, бившият финансов министър заяви, че всеки министър трябва да е свободен да избира екипа, с който иска да работи. "Не съм видял пропуски в работата му. Имайки предвид какво се случи със събираемостта, двете приходни агенции работят добре...

Събираме общи данъчни приходи между 1 и 2% повече от БВП. 8 млрд. повече данъци са събрани миналата година. Цялата социална програма бе поета от бюджета, без да се наруши баланса, 2 млрд. лв. е по-нисък държавния дълг, отколкото го заварихме през декември", обясни той, уточнявайки, че всичко се дължи на добрата събираемост. 

Василев коментира и разрива между "Продължаваме промяната" и президента Румен Радев. "Едното е отстраняването на Николай Павлов като шеф на "Булгаргаз", президентът го прие доста лично. Другото – отнемане на допуска на Сотир Цацаров и последващата му оставка като шеф на КПКОНПИ.

Относно офертата на ДБ за съвместно явяване на предстоящите избори, той заяви, че в ПП все още събират и анализират данните. "Подходът към решението ще бъде абсолютно прагматичен – дали заедно ще вземем повече мандати, отколкото поотделно".

"Не мисля, че арестът на Борисов бе грешка, доколкото зная е имало данни за престъпления. Прокуратурата започна проверка", каза още Василев. Той обаче не обясни данни за престъпления знае, след като дори съдът определи заповедта за ареста на Борисов за незаконна и посочи, че заповедта за арест, която е представена, е „неграмотна и смислово непонятна“. 

"Мисля, че ще сме първа политическа сила. Оттам нататък се борим за 121 гласа, които да направят коалиция. Надявам се, че избирателите ще излязат и ще гласуват и тези недостигащи ни четири гласа ще влязат в парламента", каза в заключение той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук