Следващите няколко години ще живеем в условията на високи цени, предупреди вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при обсъждането на антиинфлационните мерки в съвета за тристранно сътрудничество, пише Труд бг.

Синдикати, работодатели и правителство обсъждат пакета, който трябва да влезе в сила с актуализацията на бюджета от 1 юли.

Сред мерките са компенсации от 25 ст. за литър гориво за потребителите, намаляване на ДДС на парното от 20 на 9 процента, както и нулево ДДС за хляба. На съвета е предвидено бъде обсъдена и новата формула за пенсиите. 

"Цените на горивата няма да спаднат драматично. Цените на храните няма да спаднат драматично, докато не се отворят пристанищата по Северното Черноморие, за да може да изнася Украйна, да може да изнася Русия зърно и докато не падне цената на газа, за да падне цената на торовете", каза той.

Социалните партньори критикуваха мерките на правителството, че не са правилно насочени към нуждаещите се групи. На критиката защо всички хлябове, а не само най-масово употребяваните, ще бъдат с нулева ДДС ставка, Василев отговори:

"Да, това може да е нечестно спрямо някои потребители. Аз лично не съм ял хляб от 5 лв. филията, нали, но предполагам, че има и такива хлябове. Предполагам, че има и такива, не вярвам те да са много голям процент от потреблението".

Шофьорите ще могат да ползват намаление от 25 стотинки на литър гориво като покажат талона на автомобилите си, уточни министър Василев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ