Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев направи първи коментар относно представения в петък проектобюджет на служебния кабинет.

Василев отнесе много критики за действията си като финансов министър, които са станали причина за залагането на рекордния дефицит от 6,4%.

Василев избра да коментира бюджета по доста нестандартен начин. Той публикува във Фейсбук видео от дома си, на което в домашно облекло.

"Днес бях решил да се погрижа за туите в градината, но след истерията в последните 24 часа по повод проекта на бюджет, предложен от кабинета на Гълъб Донев, се наложи да погледна тези писания", започва Василев. 

"На първо четене има поне две големи грешки. Първата е, че по Плана за възстановяване е заложено да се направят всички разходи - 100% от разходите, а да получим 0% от приходите. Това е грешка от 2,881 млрд. лв. Втората грешка е, че не е заложено да се събират 100% дивиденти от държавните предприятия. Това е грешка от 1,721 млрд. лв. 

Само от тези две грешки бюджетният дефицит намалява с над 4 млрд. лв. и пада на 3,6%. Сигурен съм, че като започне работната седмица, получим информацията, която сме поискали от Министерството на финансите и прегледаме бюджета на Гълъб Донев перо по перо, и останалите 0,6% ще бъдат намерени.

И така ще имаме бюджетен дефицит от 3% без да се намали нито с един лев нито една заплата, нито една пенсия, заложена от служебния кабинет. 

Както и преди съм казвал, пари има за всички, ако не се краде", заяви той щампованото си оправдание за невижданото харчене на държавни пари по време на министерстването му. Не пророни и дума за 9-те милиарда, изхарчени в края на 2021 г. от него, които никой не разбра за какво и при кого отидоха и се шмугна в баровската си къща за милиони в топцентъра на София. 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук