Асен Василев заговори за избори "две в едно" и отсече: Г-н Йорданов трябва да се извини!

Първо, да кажа, че думата "крадец" е много тежка дума, каза служебният министър на финансите

Не мога да ви кажа защо са решили да ме атакуват. Вицепремиер по еврофондовете означава да си прекараш времето 90% с бюрократи в Брюксел, което е много хубаво и е градивна роля, ако имаме солидна основа, на която да стъпим. Това каза служебният финансов министър Асен Василев пред "Лице в лице" по bTV.

"Докато не изчистим кражбите, да градиш е все едно да сипваш вода в пясъка. Тя просто изчезва. Министерство на финансите има бюджетната роля. То може да контролира процесите и дали тези пари се изразходват ефективно", обясни той. 

Той отговори на обвиненията на Тошко Йорданов, че е крадец.

"Първо, да кажа, че думата "крадец" е много тежка дума и според мен г-н Йорданов трябва да се извини. 2009 година се разделихме с инвеститорите във фирмата. Екипът се раздели на две. Две години започнаха правни саги - съдехме ги в Ню Йорк и Холандия, а те нас в Лондон. 2013 година, 7 ноември, съдът в Ню Йорк се произнесе в наша полза. Дойдоха колегите, с които вървеше сагата, и казаха да се разберем. Другите дела още бяха в предсъдебна фаза и след месец подписахме приятелско споразумение между двете фирми. Делата бяха прекратени. Има едно произнасяне на съд в Ню Йорк и то е в наша полза", каза той. 

Попитан дали е вземал някакъв код, който да е носил някъде, той отговори категорично "не". 

"Какво мога да помогна за своя фирма? Какво съм направил, което да помогне на приятелски фирми. Фирмите са в министерство на икономиката. Исках да съм на този пост, защото ако искаме да спрем течовете в държавата, лостовете са във финансовото министерство. Финансовият министър е одитор на общината", каза Василев. 

"С мен не се работи лесно. Аз искам независимост, не приемам телефонни обаждания и идвам с хора. Това е начинът, по който работя и това нерядко ме е поставил в ситуация, която хората не могат да приемат", категоричен е той. 

Василев разкри, че за министерски пост в кабинета е разговарял с Тошко Йорданов и Николай Василев.

"Това, което чухме сега от кандидатът, е много по-различно от това, което чух от Николай Василев. Сега чух точно обратното и е много по-добро. Това залагаме в проектобюджета. Аз и да бях поканен за финансов министър, с такава програма, нямам място там. Предвидили сме избори две в едно, което е най-скъпият вариант. Ако се окаже, че не ни трябват толкова много пари, ще имаме спестяване. Това не води до допълнителни заеми. Намаляваме дефицита в бюджета", обясни той.