Призоваваме българското правителство да заяви в пряк текст, че България настоява освен за незабавно прекратяване на военните действия и преговори, стриктно съблюдаване на териториалната цялост на Грузия и за безусловно изтегляне на руските войски от района на конфликта. Това се казва в становище на Българската Асоциация за външна политика във връзка с ескалацията на конфликта в Южна Осетия.

България трябва да има незабавна готовност да изпрати хуманитарна помощ на населението на засегнатите райони, както самостоятелно така и в рамките на колективните усилия на ЕС и НАТО. Необходим е незабавен и надежден ангажимент на международната общност, на Съвета за сигурност на ООН, на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) и преди всичко на Европейския съюз и НАТО. „Събитията в Грузия будят нарастваща тревога не само поради големия брой цивилни жертви и разрушения. Реакцията ни вероятно ще бъде усилена след предстоящите консултации в рамките на ЕС на равнище министри на външните работи, както и подобни форуми в рамките на НАТО. Не трябва, обаче да се изчаква „заслона” на колективната отговорност или инициативата на големите държавни, за да се изрази тревога от ескалацията на военните действия, от посегателството върху териториалната цялост на Грузия, от жертвите след цивилното население не само в района на Цхинвали но и по територията на цяла Грузия”, се казва в декларацията.
Според асоциацията са напълно неприемливи внушенията, изказани от руския премиер Путин за преразглеждане на границите, както и окуражаването на откриването на „втори фронт” в Абхазия и плановете за морска блокада на Грузия.
„България, като член на ЕС и НАТО, има отговорности за намирането и реализацията на ефективни решения за гарантиране на независимостта и териториалната цялост на Грузия, за безусловно спазване човешките права във всички райони на страната. Никой не е упълномощавал Русия да "налага" мир извън нейна територия, още по-малко като бомбардира инфраструктура и цивилни обекти по цялата територия на Грузия. Без да се снема отговорността от грузинското ръководство за създалата се ситуация - пряката намеса на практика изчерпва възможността на Русия да играе посредническа и мироопазваща мисия в Грузия. Опитите за ескалация на военните действия крие огромен негативен потенциал за глобалната сигурност, за отношенията на Русия с Европейския съюз и НАТО, в това число и за сигурността в нашия регион. Колкото по-решителна и навременна е българската и международната реакция, толкова по-ограничени ще бъдат щетите”, се казва в позицията на Асоциацията по външна политика. /БЛИЦ