Лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова лидерите на формациите-членки на Европейската народна партия да вземат публично отношение по повод задържането от полицията на евродепутата Димитър Стоянов. В отворено писмо до лидерите на СДС Пламен Юруков, на ДСБ Иван Костов и на ГЕРБ Бойко Борисов, той заявява, че полицията драстично е нарушила човешките право на активистите на националистическата партия и Стоянов.
Сидеров изказва своята благодарност на лидера на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев за това, че е заклеймил действията на МВР в този случай.
С писмото Юруков, Костов и Борисов са информирани накратко за случилото се. Според "Атака" ръководството на Столична дирекция на полицията е провело в деня на последния вот на недоверие към правителството – "демонстративен тормоз над група активисти на "Атака".
"На ъгъла на ул. "Оборище” и "Васил Левски” групата от наши активисти е обградена, натръшкана на земята, претърсена с ръце над главата и четирима от групата са задържани с белезници и натоварени в джипове на МВР по изключително груб начин – с удари, псувни и ритници", се казва в писмото на Сидеров.
Случаят с ареста на Димитър Стоянов е описан по следния начин – той "с картата си на депутат в ръка и с думите: "Аз съм евродепутат от партия "Атака”, се приближава до джиповете на МВР, пита кой е началникът на полицейското звено и защо арестуват активисти на "Атака”. Въпросът остава без отговор, а полицаите получават нареждане от шефа на звеното Александров: „Приберете го тоя, какво като е евродепутат!” Димитър Стоянов е бит, ритан и закопчан с белезници, вкаран в джипа, където побоят над него продължава. Бил е ритан в главата от двама от полицаите и е получил закана за убийство от тях с думите: „Сега ще ти прережа гърлото, копеленце, да видим какъв евродепутат ще си тогава...!”
Сидеров заявява пред лидерите на трите формации, че се "нуждае" от тяхната подкрепа и декларира готовност да даде такава, ако подобен инцидент се случи с представители на ГЕРБ, СДС или ДСБ. /БЛИЦ