Лидерът на Атака Волен Сидеров иска смъртни наказания при поругаване на християнски символи и гробища. Това той обяви на пресконференция във връзка с поругаване на християнски гробище в село Опълченско, Кърджалийско.
Преди две седмици във видео портала „youtube” бе качен любителски видео клип, в който се вижда как шестима младежи, говорещи на турски език, поругават български християнски гробове, докато седмият ги заснема, най – вероятно с мобилния си телефон. Поруганите гробове са на покойниците Комне Милушева, Стоян Пазвантов и Петко Пазавантов.
От видеоклипа се вижда как младежите изтръгват християнския кръст от един от гробовете, разкопават пръстта на друг гроб, сядат върху надгробната паметна плоча и се опитват да я съборят, танцуват и пеят върху гроба.  През цялото време младежите говорят на турски език. От превода на български език се разбира, че казват : „Легни, легни в гроба, легни на изток!”, „Мохамед е велик!”.

За този вандалски акт на 09.02.2009 г. журналистката от телевизия СКАТ - Кърджали Ирена Ангелова Караджова е сезирала ОДП - Кържали и Районната прокуратура.
Този скандален акт на поругаване на християнски символи, не е изолирано явление, смятат от Атака. Многобройни са случаите на посегателство на български християнски храмове. Неколкократно храмът „Св. Георги Победоносец” в гр. Якоруда бе поругаван от мюсюлмански екстремисти. Параклисът „Св. Илия” във Велинградско, както и параклисът в Белица също имаха подобна съдба.
През 2008 г. пък станахме свидетели на поругаване на българския национален трикольор от цигани в село Бояджик, Ямболско. Преди време същото се повтори с герба на Република България, който бе използван за обложката на френски филм с порнографско съдържание, а националният химн стана музикален фон на кадри с фашистка тематика в американски филм, подчерта Сидеров.

Ако не бъдат своевременно заловени и наказани извършителите, тези вандалски и хулигански актове ще зачестят и ще придобият още по-остри форми. Следва срещу тях с превантивна цел да се действа с цялата строгост на закона, смята лидерът на партията.
Сидеров е изпратил писмо до главния прокурор по този повод.  В него той моли да се разпореди образуване на досъдебно производство срещу неизвестни извършители за извършени престъпления по Наказателния кодекс на Република България, както и да вземете разследването под специален надзор на Върховна касационна прокуратура. "Моля да разпоредите на органите на МВР незабавно да установят и задържат извършителите на този чудовищен акт на вандализъм и хулиганство. Касае за действия, отличаващи се с невероятна дързост и цинизъм, които далеч надхвърлят правните рамки на чл. 325 ал.2 от Наказателния кодекс. Очевидно извършителите са преследвали по-амбициозни цели, като чрез качването на видеоклипа в Интернет са се стремили да всеят етническо и религиозно напрежение, да нарушат всякакви морални и законови норми, да провокират общественото мнение по недопустим начин. Налице са елементите от фактическия състав на чл. 162 от НК – подбуждане към расова и национална омраза, чл. 164 – подбуждане на религиозна омраза,  вандализъм по чл. 216 от НК и др.", се казва още в писмото. 

Междувременно от полицията в Кърджали обявиха, че са установили самоличността на младежите.  Сред тях е и заснелият скандалния клип, който беше качен в интернет.  Шестима от младежите са ученици, а седмият е пълнолетен. /БЛИЦ