По повод информацията, че председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг е осъдил разпространението на печатни материали с нацистки символи от евродепутата от АТАКА Димитър Стоянов, ПП АТАКА категорично заявява, че информацията е невярна.
Евродепутатът Десислав Чуколов лично е дал листовка на Пьотеринг и го е запознал с нея още в началото на септември т.г. Тогава г-н Пьотеринг не е изразил възмущение от нацисткия символ, който е поставен редом с лика на Симеон Сакскобурготски, а под него в текста, че посочват неоспорими исторически факти - бащата на Сакскобурготски е бил убеден последовател на Хитлер и е вкарал през 1941 г. България в съюз с нацистка Германия, въпреки обществената съпротива.
Пред Десислав Чуколов г-н Пьотеринг е изразил възмущението си от раните от нанесения побой над Димитър Стоянов, които ясно си личат от снимките във въпросната листовка.
Пьотеринг изрази загрижеността си от нанесения побой над Стоянов и в официално писмо адресирано до него от датата 04.09.2008 г. В писмото, подписано от Пьотеринг и предоставено на вниманието на всички български медии, се казва: „Аз съм загрижен заради информацията, която стигна до мен относно това, че член на ЕП е бил задържан от полицията и е бил малтретиран. Зачитането на човешки права, независимата съдебна система и върховенството на закона са основни принципа на демократичната система”.
Колкото до информацията, че заради същите нацистки символи в листовката, петима членове на АТАКА са били задържани в Пловдив, на 15.10.2008 г. с постановление на наблюдаващия прокурор Кичка Пеева е прекратено наказателно производство по дознанието по член 325, ал. 1 от Наказателния кодекс срещу тях с мотива, че няма на лице извършено престъпление.
ПП АТАКА смята, че информацията, която е пусната от пресцентъра на българските евродепутати от БСП, членуващи в групата на ПЕС в ЕП, е поредната акция на управляващото мнозинство, целяща да се прикрие пред Брюксел факта, че в България полицията изпълнява политически поръчки и упражнява насилие над представител на ЕП, допълват от партията в съобщение до медиите. /БЛИЦ