Гласуването по пощата съществува от XIX век в останалите демокрации и това, че още не сме го въвели показва, че сме изостанали драстично. Купеният и корпоративният вот е някъде около 600 000 гласа.

Той също не се разследва адекватно от органите и твърденията, че гласуването по пощата ще опорочи и компрометира изборите не издържа. И сега с тези 600 000 купени гласове изборите се компрометират. 

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от "Демократична България" Атанас Славов по повод промените в Изборния кодекс. 

"За съжаление мандатът на този парламент явно ще е кратък. Все по-голяма е вероятността втората политическа сила да върне мандата и вероятността някоя от останалите партии в парламента да състави правителство е нищожна. 

Трябва да намерим баланс между обществените очаквания и сигурността. ДБ винаги е застъпвала тезата, че един добър преференциален вот в пропорционалната избирателната система е най-добрия вариант. Ние никога не сме застъпвали тезата за мажоритарна избирателна система. За нас пропорционалната система гарантира най-голяма демократичност и представителност на един парламент", добави той. 

"Вчера предложихме и бе прието всички законопроекти на парламента да бъдат подлагани на обществено обсъждане, да могат гражданите и заинтересованите страни да взимат отношение и да задават въпроси.

Законодателството трябва да се извършва плавно, спокойно и с одобрението на голяма част от обществото. Секциите в чужбина също категорично ще бъдат увеличени, за да може всеки един български гражданин да има възможност да упражни правото си на глас. Видяхме на последните избори какво се случи във Великобритания и това е недопустимо", категоричен бе Славов. 

"ДБ предложи нещо много просто - главният прокурор да идва да се отичта в парламента. Колегите от ДПС веднага направиха контрапредложение заедно с него да се явяват и председателите на ВАС и ВКС.

Около това предложение се обединиха и ГЕРБ, и БСП, като станахме свидетели на една странна коалиция. Ние ще оспорим това, защото е противоконституционно. Ролите на двамата председатели на върховните съдилища и тази на главния прокурор са много различни. Това е опит да се замаскира главния проблем, че в момента няма никаква прозрачност върху работата на главния прокурор", разкри депутатът от ДБ.